Regele Mihai, 96 de fapte în 96 de ani: A lucrat ca agent de bursă la New York, a mâncat mereu la prânz un singur fel de mâncare

Regele Mihai a lucrat ca agent de bursă la New York, a mâncat mereu la prânz un singur fel, masa a durat 20-30 de minute şi de-a lungul vieţii, a avut multe animale de companie, mereu câini, se arată în lista "96 de fapte în 96 de ani", care a fost prezentată, joi, de Casa Regală, scrie mediafax.ro.

Regele Mihai, 96 de fapte în 96 de ani: A lucrat ca agent de bursă la New York, a mâncat mereu la prânz un singur fel de mâncare
(Foto: mediafax.ro)

1. Regele Mihai s-a născut la Castelul Foişor, în ziua de 25 octombrie 1921, ca Principe al României.

2. Părinţii Regelui Mihai au fost Principele Moştenitor Carol şi Principesa Moştenitoare Elena ai României, iar bunicii lui au fost Regele Ferdinand I şi Regina Maria ai României, Regele Constantin I şi Regina Sofia ai elenilor.

Pub

3. Regele Mihai se înrudeşte cu Familiile Imperiale şi Regale ale Marii Britanii, Rusiei, Germaniei, Danemarcei, Greciei şi Portugaliei, cu Familia Mare Ducală de Baden şi cu Familia Princiară de Hohenzollern, din care a provenit bunicul său patern.

4. Regele Mihai I este de două ori stră-strănepotul Reginei Victoria a Marii Britanii şi Irlandei (prin mamă şi prin tată), strănepotul Împăratului Frederic al III-lea al Germaniei, stră-strănepotul Ţarului Alexandru al II-lea şi, pe linia mamei, descendent al Ţarului Nicolae I, stră-strănepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei, strănepotul Ducelui Alfred de Saxa Coburg Gotha şi strănepotul Regelui George I al elenilor.

5. Regele a primit un singur nume de botez, Mihai.

6. Regele Mihai nu a avut, nici măcar în copilărie, un nume de alint.

7. Primii ani ai vieţii i-a petrecut alături de părinţii săi în casa de la Şosea, care este astăzi sediul EximBank. Nu era o reşedinţă regală, ci o casă pusă la dispoziţie de Guvern, rămasă în proprietatea statului.

8. Încă din fragedă copilărie, Regele Mihai a iubit maşinile şi mecanica. La vârsta de 3-4 ani conducea pe aleile Palatului Cotroceni o maşinuţă electrică, iar bunica sa, Regina Maria, notează în jurnal că Mihai făcea un zgomot asurzitor.

9. La vârsta de şase ani, Principele Mihai a luat primele lecţii de conducere auto, în braţele unui şofer, fiindcă nu reuşea să ajungă cu picioarele la pedalele maşinii.

10. La vârsta de şase ani a primit în dar prima sa maşină adevărată, un Morris, de la unchiul său, Principele Nicolae al României.

11. Principele Mihai a urmat cursurile Clasei Palatine, o iniţiativă a tatălui său, Regele Carol al II-lea. În anul 1940, în ziua de 26 iunie, Principele Mihai a susţinut lucrarea de bacalaureat în Sala Tronului, exact în ziua în care Uniunea Sovietică a dat ultimatum pentru evacuarea administraţiei civile şi a armatei române din Basarabia şi Bucovina de Nord.

12. Principele Mihai a devenit rege la 20 iulie 1927, în vârstă de 5 ani şi 9 luni. Este singurul suveran al lumii care a trăit 90 de ani după încoronare.

13. Regele Mihai s-a îndrăgostit de Principesa Ana cu mult înainte de a o cunoaşte personal. În timpul războiului, în România cinematografele prezentau, înainte de film, scurte reportaje de ştiri, cea mai mare parte de pe front. Regele Mihai, în sala de cinema a Palatului Regal, a văzut într-un reportaj de război din Maroc (1943), câteva secunde cu chipul Principesei Ana de Bourbon Parma, care lucra ca infirmieră pe front. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului şi să le transforme în mici fotografii, pe care le-a păstrat apoi, în mare discreţie.

14. Regele Mihai a îndrăgit Jeep-urile, încă din anii războiului. În timpul vieţii a reparat şi refăcut, personal, un număr de 9 Jeep-uri originale. Patru dintre ele le-a păstrat până la sfârşitul vieţii.

15. Unul dintre Jeep-urile din colecţia Regelui Mihai a aparţinut generalului american George S. Patton, proeminentă personalitate militară a celui de-Al Doilea Război Mondial. Jeep-ul este un dar primit de Regina Ana de la Marele Duce Jean de Luxemburg.

16. Regele Mihai a fost decorat cu următoarele ordine şi medalii româneşti: Ordinul Carol I (Colan şi Mare Cruce), Ordinul Mihai Viteazul (Clasa I), Ordinul Serviciu Credincios (Colan), Ordinul Coroana României (Mare Cruce), Ordinul Steaua României (Mare Ofiţer), Ordinea Virtutea Aeronautică (toate gradele), Ordinul Bene Merenti al Casei Domnitoare (Clasa I), Medaliile Avântul Ţării, Bărbăţie şi Credinţă, Centenarul Regelui Carol I, Peleş (exemplar unicat), Virtutea Militară, Medalia Aeronautică, Crucile Trecerea Dunării (cu bareta Tradiţie), Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918, Crucea Regina Maria, precum şi alte medalii aniversare şi comemorative.

17. Regele Mihai a primit următoarele ordine străine: Marea Cruce a Legiunii de Onoare a Franţei, Marea Cruce şi Colanul Ordinului Regal Victorian, Ordinul Victoria al Uniunii Sovietice, Legiunea de Merit a Statelor Unite ale Americii în grad de Comandor-Şef, Ordinul Stelei lui Karadgeorge din Serbia (Comandor), Ordinul Leopold al Belgiei (Mare Ofiţer), Ordinul Mântuitorului din Grecia (Mare Comandor), Ordinul Regal al Sfântului Gheorghe şi al Sfântului Constantin din Grecia (Colan), Ordinul Regal al Sfântului Sava din Serbia (Marea Cruce), Supremul Ordin al Preasfintei Bunei Vestiri (al Anunnziatei) din Italia (Colan), Ordinul Casei Princiare de Hohenzollern, Medalia Centenară a Casei Regale a Greciei, medalia Aniversară a 50 de ai a Regelui Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, Medalia Memorială la Regelui Christian al IX-lea al Danemarcei, Virtutea Militară a Serbiei şi altele.

18. Regele Mihai I a depus jurământul, a fost încoronat şi a fost uns cu Sfântul şi Marele Mir la 6 septembrie 1940. Jurământul a fost depus dimineaţa, în faţa Patriarhului Nicodim, a prim-ministrului şi a preşedintelui Curţii de Casaţie, în Sala Tronului a Palatului Regal. Încoronarea (cu Coroana de Oţel a Regelui Carol I) şi Ungerea cu Sfântul Mir au avut loc la Catedrala Patriarhală, urmate de Sfânta Liturghie. A fost singura dată când Regele Mihai a purtat efectiv Coroana de Oţel. Jurământul nu a putut fi depus în faţa Parlamentului, deoarece acesta fusese dizolvat anterior de Carol al II-lea.

19. În anul 1941, la Castelul Foişor, Regele Mihai compune lucrarea pentru pian “Elegie”, pe care o orchestrează compozitorul Ion D. Chirescu. Lucrarea a fost adaptată şi prezentantă după 1989 de maestrul Dan Grigore.

20. Regele Mihai a fost mareşal al Armatei Române, amiral al Forţelor Navale şi general al Forţelor Aeriene. De asemenea, el a fost general onorific al Avitaţiei Regale Elene.

21. Regele Mihai a cunoscut pe Principesa Ana de Bourbon la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, care a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Londra.

22. La momentul abdicării forţate, Regele Mihai avea 26 de ani, iar Principesa Ana, 24 de ani. Ei au ales să trăiască, împreună, viaţa exilului, care a durat cinci decenii.

23. Nunta Regelui Mihai I al României cu Principesa Ana de Bourbon a avut loc în exil, la Atena, în ziua de 10 iunie 1948. Datorită lipsei acordului Bisericii Catolice, care se opunea obligaţiei constituţionale de creştere a copiilor în ritul ortodox, niciuna dintre rudele sale catolice nu a luat parte la căsătorie.

24. Regele Mihai I a fost căsătorit cu Regina Ana timp de 68 de ani.

Articolul integral îl găsiți pe mediafax.ro.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub