Citește toate știrile la acest subiect

Referendumul eșuat, Chișinău 2017! Rezumatul unui plebiscit în cifre, grafice și livetext

Referendumul de revocare a primarului general Dorin Chirtoacă a eșuat. Doar 17,54% dintre alegătorii incluși în listele electorale au participat la plebiscit, puțin peste jumătate din cât era nevoie pentru a valida referendumul. Dintre aceștia, pentru demisia lui Chirtoacă au votat 87,12%, contra demisiei - 12,88%.

Referendumul eșuat, Chișinău 2017! Rezumatul unui plebiscit în cifre, grafice și livetext
(Colaj: UNIMEDIA)

UNIMEDIA vă prezintă mai jos un tablou al zilei Referendumului în cifre, grafice și livetext:

(update 23:50) În urma prelucrării a 100% din procesele verbale, pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar de Chișinău au votat 93720 de persoane - 87,12%, iar contra demisiei au votat 13857 de alegători - 12,88%. 

Pub

(update 22:10) Rezultate preliminare referendumului la 22:15 în urma prelucrării a 80% din procesele verbale. Pro au votat 88,07% iar contra demisiei - 11,93%.

(update 21:45) Rezultate preliminare referendumului la 21:20: Pentru demisia lui Dorin Chirtoacă au votat 86,81% iar pentru 13,10% au votat contra demisiei primarului. Rezultate sunt preliminare în urma procesării a 42% din procesele verbale.

(update 21:00) Secțiile de vot s-au închis la ora 21:00. Astfel, 110.502 de cetățeni, adică, 17,53 și-au exprimat opțiunea de vot.

Cert este că referendumul de demisie a primarului Dorin Chirtoacă a eșuat și nu a trecut pragul electoral de 33,33%.

Astfel, Dorin Chirtoacă rămâne în funcție, însă încă suspendat în urma deciziei Judecătoriei Buiucani. 

(update 20:00) Până la ora actuală au votat 109.087 persoane, adică 17,31% din alegători. Pentru validarea referendumului este necesar ca 33,3% din alegători să voteze.

Amintim că secțiile de vot se închid la ora 21:00.

(update 19:00) Circa 106 mii de oameni au votat pâna în momentul de față, adică 17% din alegători, anunță Comisia Electorală Centrală.

(update 18:30) La această oră au votat 16,54% dintre alegători, adică, 104,244 de persoane. UNIMEDIA precizează că în 2015, la aceeași oră la turul 2, au votat 39,3% de alegători.

(update 18:10) Au votat peste 16% din alegători. Botanica votează cel mai intens, urmată de Rîșani și Centru. În total au votat circa 103 mii de oameni, dintre care 57 de mii- femei și circa 45 de mii-bărbați.

(update 17:40) 100 de mii de oameni au votat până la ora actuală, ceea ce constituie circa 16% din alegători. Minim 216.733 de alegători trebuie să voteze pentru ca referendumul să fie declarat valabil. 

(update 16:50) Au votat 15% din alegători până la ora actuală, ceea ce constitue circa 94 de mii de oameni, anunță Comisia Electorală Centrală. În suburbii continuă să se înregistreze cea mai mică prezență la vot, circa 8,5%.

(update 16:10) Peste 88 de mii de chișinăueni au votat la referendum, ceea ce consituie puțin peste 14% din alegători. La Botanica și Rîșcani se votează cel mai intens. Amintim că pentru ca plebiscitul să fie declarat valid, prezența la urne trebuie să fie de 33.3%.

(update 14:50) La această oră numărul alegătorilor au ajuns la numărul de persoane care au semnat pentru organizarea referendumului inițiat de socialiști. Astfel, până la această oră și-au expus votul 77300 de alegători.

(update 14:10) La ora actuală, au votat peste 70 de mii de cetățeni. Rata de participare este de 11,33%, anunță CEC. Botanica și Rîșcani continuă să aibă cea mai mare prezență la vot. În suburbii au votat deocamdată doar 6,18% din alegători.

(update 13.30) Rata de participare la referendum a trecut abia bariera de 10%. Nici o treime din numărul necesar de voturi pentru ca referendumul să treacă, nu s-a acumulat. În continuare se votează activ la Botanica și Rîșcani, în timp ce suburbiile nu se arată deloc interesate de plebiscit.

(update 12.30) 50 de mii de chișinăuieni au votat la această oră. Conform datelor prealabile de la CEC, la ora 12:30 s-a înregistrat o rată de participare de circa 8%, aproape de trei ori mai mică decât la alegerile din 2015, turul II. Atunci, la această oră, rata de participare la vot era de 20,3%. 

(update 12.00) Procesul de vot continuă în același ritm slab. La această oră, ceva mai mult de 6,8% din alegători au venit la urne. Botanica are aproape de 9% rată de prezență, în timp ce suburbiile nici 4%. Femeile sunt de departe cele mai active, 54%, față de 46%. 

(update 11:50) Aproape de miezul zilei, iar prezența rămâne în continuare scăzută. Sunt peste 40 de mii de oameni care au ajuns la secțiile de vot, iar de departe cei mai activi sunt cei de la Botanica, urmați de Râșcani și Centru. 

(update 11:00) Prezență scăzută la urne și la ora 11. Peste 30 de mii de alegători au venit la secțiile de vot, depășind pragul de participare de 5%. Botanica și Rășcani continuă să fie cele mai active sectoare, dar chiar și așa, prezența este departe de a duce spre validarea plebiscitului.

(update 10:30) Conform datelor preliminare de la CEC, la ora 10:30 au votat 21.100 de persoane. Cea mai mare prezență de vot, în continuare se atestă la Botanica - 4,41%.

(update 10:00) Cu privire la informațiiile colectate, la ora 9:50 au votat 13 581 de alegători. Cea mai mare prezență la Botanica s-a atestat.

(update 9:30) Conform datelor preliminare de la CEC, la ora 09:30 au votat 1.67%, ceea ce reprezintă de aproape patru ori mai puțin decât în turul doi la alegerile locale din 2015. La aceeași oră, în 2015 s-au prezentat la urne 5.66%.

Cei mai activi alegători sunt cei de la Botanica, urmați de sectorul Rășcani și Centru. 

Pentru a fi declarat valid, prezența la urne trebuie să fie de 33.3%.

(update 8:20) Comisia Electorală Centrală a conectat monitoarele pentru a transmite în timp real prezența la vot a chișinăuienilor. Sunt prezentate datele pe sectoare și pe sexe, bărbați și femei. Până la această oră s-au prezentat la urnele de vot 3.549 de persoane.

(update 8:00) Vicepreședintele Consiliului electoral de circumscripție electorală municipală Chișinău nr.1, Vitalie Miron, anunță care este situația la ora 8:00.

(ora 7:00) Este ora 7:00, iar secțiile de votare din municiul Chișinău s-au deschis. Pentru prima dată în Republica Moldova și în special pentru municipiul Chișinău, astăzi va avea loc un referendum de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă.

Cei care se vor prezenta la urne urmează să răspundă cu DA sau NU la întrebarea:Susțineți revocarea primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?”

UNIMEDIA amintește că pe 12 septembrie, în cadrul ședinței CMC, cu 26 de voturi pentru și 15 împotrivă, consilierii municipali au votat pentru desfășurarea referendumului cu privire la demiterea primarului suspendat al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, pe data de 19 noiembrieLa o săptămână, Comisia Electorală Centrală a susținut decizia aleșilor locali.

Ulterior, reprezentanții mai multor fracțiuni politice precum: PAS, DA, PLDM, PUN, PDM și PLR au anunțat, că nu vor participa la plebiscitul anti-Chirtoacă.

Se întâmplă că la scurt timp, primarul suspendat să nu a fie înregistrat în calitate de participant la referendumul de demitere a sa, chiar dacă a solicitat acest lucru. Decizia a fost luată, de către șapte din cei zece membri ai Consiliului Electoral de Circumscripție. Motivul invocat a fost că cererea nu ar fi fost depusă de Chirtoacă personal, ci prin intermediul unei persoane împuternicite prin procură.

În urma acestei hotărâri, reprezentanții PL deși anunțau anterior că vor boicota plebiscitul, au hotărât totuși să se înregistreze în calitate de participanți la proces.

„În perioada campaniei electorale pentru desfășurarea referendumului local din Chișinău, Partidul Liberal a decis să fie reprezentat de prim-vicepreședintele partidului, Dorin Chirtoacă, care va participa la întâlniri cu cetățenii și la dezbateri electorale”, a declarat atunci liderul PL Mihai Ghimpu.

Liberalii s-au răzgândit însă, anunțând ulterior că nu vor delega niciun reprezentant la dezbaterile electorale pentru desfășurarea referendumului.

„Considerăm că participarea noastră la dezbateri electorale, alături de uzurpatorii și inițiatorii acestui plebiscit, ar duce în mod implicit la recunoașterea acestui referendum ilegal, inclusiv am legaliza moftul socialiștilor, prin care se vor cheltui 9 milioane de lei din buzunarul locuitorului municipiului Chișinău”, au menționat atunci reprezentanții PL, care au îndemnat cetățenii să nu participe la referendum, pe 19 noiembrie.

Consilierul municipal din partea fracțiunii PSRM, Ion Ceban, a comentat gestul liberalilor, calificându-l drept un scenariu dintre PD și PL.

Tot în aceeași perioadă, a fost făcut public raportul formațiunii PSRM, depus la CEC, care arată că socialiștii, în nici mai puțin de o lună de la începerea campaniei electorale pentru referendum au cheltuit aproximativ un milion de lei.

Peste 98 de mii de lei au fost cheltuiți și pentru tipărirea celor 632.104 de buletine de vot, au anunțat reprezentanții CEC, menționând că în total, vor fi deschise 307 secții de vot în municipiu.

Legislația electorală prevede că, alegătorul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală şi la o singură secţie de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secţiei de votare respective.

Dacă referendumul anti-Chirtoacă va avea o finalitate cu succes pentru reprezentanții fracțiunii PSRM, primarul suspendat fiind demis, la mijlocul lunii mai 2018, se vor desfășura alegeri locale anticipate a menționat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, în cadrul unei emisiuni televizate.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub