Reacția unui secretar de stat la declarația comună a celor 98 de femei: Ministerul și Guvernul nu va acționa în bază de petiții

După ce săptămâna trecută o declarație a femeilor care au avut de suferit în urma interacțiunii cu sistemul medical din Republica Moldova în domeniul prenatal a fost depusă la Guvern și la Ministerul Sănătății, Muncii și Potecției Sociale, secretarul de stat de la Minister, Boris Gîlca, a declarat „Ministernul și Guvernul nu va acționa în bază de petiții”.

Reacția unui secretar de stat la declarația comună a celor 98 de femei: Ministerul și Guvernul nu va acționa în bază de petiții
(Foto: ea.md)

„Ministerul şi Guvernul nu va acţiona în bază de petiţii. Noi avem un plan de guvernământ şi politici pe care trebuie să le implementăm. Între timp şi pe parcurs vom iniţia consultări pentru instituirea acestei structuri, care va fi cu personalitate juridică de Ministerul Sănătăţii şi care va gestiona cazurile de malpraxis conform standardelor internaţionale”, a declarat secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Muncii, Boris Gîlcă, citat de Moldova 1. 

Amintim că în declarație mamele fac referire la cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite/desconsiderate/discriminate de către personalul medical pe diferite criterii, inclusiv la solicitarea de a afla ce tratament le este administrat, au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și/sau cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a acestora 

Pub

Declarația comună a femeilor și poveștile înfiorătoare prin care au trecut aceste, le puteți citi aici.

Inițiativa vine după ce femeie ar fi fost lăsată să nască în veceul Institutului Mamei și Copilului din Chișinău.

UNIMEDIA amintește că în urma cazului care a avut loc la Institutul Mamei și Copilului, mai multe persoane, medici și asistenți medicali, implicate în caz au fost suspendate din serviciu pe durata desfășurării anchetei, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Ulterior Poliția a deschis un dosar pentru neglijență în serviciu pe numele mai multor medici de la Institutul Mamei și Copilului.

În urma acestui caz, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale l-a sancționat pe directorul Institutului Mamei și Copilului (IMC), Sergiu Gladun.

 Directorul Institutului Mamei și Copilului a declarat că șeful Secției Ginecologie urmează a fi eliberat din funcție. De asemenea va fi eliberată din funcție și asistenta medicală care a avut un comportament neglijent și inuman față de pacientă, precum și moașa principală din cadrul instituției. Mai mult, medicul care a fost de gardă în ziua resctivă și medicul centrului prenatal vor fi sancționați cu mustrare aspră.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub