Reacția Moscovei după ce Trump și Macron au anunțat că vor un nou acord în dosarul nuclear iranian

Teheranul şi Moscova au respins miercuri orice nou acord în dosarul nuclear iranian, denunţând declaraţii ale lui Donald Trump şi Emmanuel Macron care au anunţat cu o zi înainte că intenţionează să ”lucreze împreună” la un nou text, relatează AFP.

Reacția Moscovei după ce Trump și Macron au anunțat că vor un nou acord în dosarul nuclear iranian
(Foto: news.ro)

Rezultatul unor negocieri diplomatice dure între Iran şi grupul 5+1 (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania) în iulie 2015, Acordul de la Viena pare în prezent mai fragilizat ca niciodată, relatează News.ro

Preşedintele american şi omologul său francez au rămas vagi cu privire la conturul, amploarea şi consecinţele exacte ale acestor noi negocieri pe care spun le doresc.

Pub

”Noi dorim să putem lucra de-acum la un nou acord cu Iranul”, a declarat Macron, evocând posibilitatea ca omologul său american să-şi pună în practică promisiunea din campanie de a atunca la gunoi acest text vizând să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică.

”Împreună, cu un şef al unei ţări europene, ei spun «vrem să decidem cu privire la un acord încheiat în şapte». De ce facă aşa ceva? Cu ce drept?”, a denunţat miercuri dimineaţa preşedintele iranian Hassan Rohani.

”Odată cu acest acord, noi am făcut să cadă acuzaţiile şi am dovedit că Statele Unite şi Israelul mint cu privire la Iran de decenii”, a adăugat el.

Acordul ”trebuie să fie păstrat”, a reacţionat şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Aflat într-o vizită la Teheran, realizatorul american Oliver Stone s-a declarat ”deosebit de şocat” să vadă pe Macron alături de Donald Trump, îndemnând la o revizuire a acordului în dosarul nuclear iranian.

Atacându-l pe Trump, fără să-i pronunţe numele, Rohani a tunat că ”sunteţi doar un om de afaceri (...). Nu aveţi nicio experienţă în politică şi nici în materie de drept sau de acorduri internaţionale”.

”FĂRĂ ALTERNATIVĂ”

Textul din 2015 prevede o ridicare treptată şi condiţionată a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului, în schimbul garanţiei că Teheranul nu se va dota cu arma atomică.

Rusia s-a arătat şi ea inflexibilă.

Acest acord este ”fără alternativă”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, amintind că documentul este ”fructul unor eforturi diplomatice a numeroase state”.

Sursa: News.ro

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub