Reacția lui Usatîi, după ce Ministerul Justiției nu i-a înregistrat noul partid
Renato Usatîi a reacționat la anunțul făcut de ministrul Justiției, Oleg Efrim, privind imposibilitatea participării formațiunii „PaRUs” în alegerile parlamentare din toamna anului curent. Politicianul afirmă că în spatele acestei decizii ar sta președintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, care ar fi dat comanda ca să fie împiedicată înregistrarea partidului lui Usatîi.
 
Declarații în acest sens au fost făcute de către Renato Usatîi în cadrul unei conferințe de presă, relatează UNIMEDIA.
 
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
Liderul „PaRUs” afirmă că listele cu semnături sunt perfect legale și că motivul invocat este unul fals. Acesta l-a acuzat pe Filat că „i-a îngropat” două partide deja - „Partidul Nostru” și „Partidul lui Renato Usatîi”.
 
Usatîi afirmă că actuala guvernare intenționează să se folosească de niște tertipuri pentru a împiedica participarea membrilor „PaRUs” în alegeri, pe listele altui partid.
 
Într-un final, Renato Usatîi a dat asigurări că el se va regăsi pe lista concurenților electorali, într-o formă sau alta. Politicianul sugerează că o soluție ar fi crearea unui bloc electoral.
 
Precizăm că în lupta electorală pentru alegerile parlementare din 30 noiembrie, conform legii electorale, pot participa doar partidele care sunt înregistrate până pe 15 septembrie curent. În lista partidelor înregistrate în Republica Moldova sunt 42 de formațiuni. În listă nu se regăsește „Partidul lui Renato Usatîi”.
 
Pe lângă acestea, legea electorală permite înregistrarea candidaților independenți. Pentru a deveni concurent în alegeri, cetățeanul Republicii Moldova trebuie să prezinte la CEC o listă cu cel puțin 2000 de semnături. De asemenea, pot fi create blocuri electorale din două sau mai multe partide.
 
Un concurent independent trebuie să acumuleze 2% ca să treacă pragul electoral, partidele politice - 6%, blocurile electorale din două partide - 9% și blocurile electorale din două mai multe partide trebuie să obțină cel puțin 12% din sufragii.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.