Candu răspunde acuzațiilor lui Cârnaț, precum că ar fi influențat concursul pentru alegerea președintelui ANI: Înțeleg frustrarea dumnealui

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, respinge orice insinuare despre presupusa implicare în organizarea și desfășurarea concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), precum și oricare altă implicare într-un concurs pentru ocuparea funcțiilor de demnitate publică.

Candu răspunde acuzațiilor lui Cârnaț, precum că ar fi influențat concursul pentru alegerea președintelui ANI: Înțeleg frustrarea dumnealui
(Foto: UNIMEDIA)

Reacția vine în urma declarațiilor lui Teodor Cârnaț, candidatul la funcția de șef al Autorității Naționale de Integritate, care nu a trecut testul la detectorul de minciuni.

„Am dreptul și chiar obligația morală de a expune public poziția față de gradul de implementare a legilor. Respectiv, am declarat public că în concurs s-au înscris candidaturi slabe. Faptul că dl Cârnaț s-a autoidentificat ca fiind „slab” este, bănuiesc, unul din elementele de sinceritate, cu care s-a lăudat în ultimele zile. Totuși, opinia mea nu a coincis cu cea a organizatorilor concursului, care i-au dat note mari, potrivit domnului Cârnaț, dar care însă nu a promovat testul de integritate. Înțeleg frustrarea dumnealui în aceste condiții”, a comentat președintele Legislativului.

Pub

Mai mult, Candu a apreciat funcționalitatea instrumentelor pentru testarea integrității, făcând referire la poligraf.

„Am probat determinarea guvernării de a promova o schimbare de atitudine față de corupția și abuzurile din sistemul public prin adoptarea în 2016 a pachetului de integritate. A fost nevoie de voință politică și curaj pentru votarea pachetului de integritate, inclusiv a Legii integrității, aprobată în 2017. În aceste condiții, nu pot rămâne indiferent față de funcționalitatea instrumentelor acordate pentru testarea integrității.

Oricât de dificilă nu ar părea sarcina de a numi o persoană cu o reputație impecabilă, cu autoritate și credibilitate pentru această funcție, am încredere că asemenea persoane vor aplica pentru postul de președinte ANI”, a conchis Andrian Candu.

Menționăm că ieri Teodor Cârnaț și-a dat demisia din Consiliul Suprem al Magistraturii, după ce a picat testul cu detectorul de minciuni la concursul pentru funcția de președinte al ANI. Acesta susține însă că este integru, iar poligraful l-a făcut să fie descalificat. 

De asemenea, Teodor Cârnaț a afirmat că înainte de a fi anunțat rezultatele concursului, speakerul Parlamentului, în cadrul unei dezbateri televizate, „deja îl descalificase”, lucru însă infirmat de Candu.

„Acest test la poligraf m-a făcut să fiu descalificat, iar rezultatul testului se cunoștea fiindcă, cu o zi mai devreme, președintele Parlamentului Andrian Candu, în cadrul unei emisiuni de dezbateri de la postul Moldova 1 deja mă decalificase, spunând că sunt o persoană slabă”, a declarat ieri Cârnaț.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub