Citește toate știrile la acest subiect

Raportul Kroll: Cel puțin 13,5 miliarde de lei de la BEM, Banca Socială și Unibank au ajuns în off-shore-uri

Ilan Shor este numele care apare cel mai des în raportul Kroll făcut public luni seara de către președintele Parlamentului Andrian Candu. Astfel, numele omului de afaceri și a grupului său de firme este menționat ca principal beneficiar al tranzacțiilor dubioase efectuate la cele 3 bănci care, potrivit raportului, ar fi controlate de Shor: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. 

Raportul Kroll: Cel puțin 13,5 miliarde de lei de la BEM, Banca Socială și Unibank au ajuns în off-shore-uri
(Foto: UNIMEDIA)

În total, în urma unor tranzacții foarte complexe între cele 3 bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar între 24 și 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către 5 companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei. Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, transmite UNIMEDIA.

În raportul Kroll se menționează că în toată această schemă s-a acționat concertat și că s-a urmărit doar beneficiul firmelor asociate de grupul Shor, în detrimentul celor trei bănci. Lucru ce ar fi dus într-un final la colapsul celor 3 instituții bancare. La 30 noiembrie 2014, atunci când BNM a impus administrație specială la cele 3 bănci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arată în raport. 

Pub

Toată schema se pare că a fost pusă la punct începând cu 2013, atunci când, grupul de companii condus de omul de afaceri Ilan Shor a început să preia controlul asupra celor trei bănci prin diferiți intermediari, susține Kroll. "Deocamdată nu este clar dacă el (Shor) a acționat singur sau împreună cu alte părți interesate (trad. n.)" sună una din concluziile investigației.

Nu este clar și de ce s-a decis ca principalele tranzacții să fie realizate tocmai în perioada 24-26 noiembrie 2014. Peste tot însă, apare un grup de firme din Chișinău despre care nu se cunosc multe lucruri, unele dintre ele apărând anterior și într-un articol al Ziarului de Gardă. 

Fără activități notabile, acest mic grup de firme au reușit să se împrumute cu sute de milioane de lei de la cele trei bănci. Inclusiv și în ultima tranzacție ce a dus la înstrăinarea a 13,5 miliarde de lei spre firme offshore. Vedeți mai jos tabelul în care Kroll prezintă sumele cu care aceste companii se împrumută de la Banca Socială. 

Ulterior, aceleași firme transferă banii către firme offshore după cum urmează. 

Raportul Kroll mai menționează și o presupusă tentativă de a șterge urmele în cazul oferirii cu împrumut ale acestor sume. Este vorba despre cazul mașinii unei companii de pază ce face parte din același grup de firme Shor care a fost găsită incendiată la Ialoveni. Investigatorii susțin că în mașină, potrivit martorilor, s-ar fi aflat documente importante ce urmau să ajungă în arhive. 

De asemenea, Kroll susține că de la bănci au fost recuperate mai multe harduri de pe care s-a încercat să fie ștearsă informația stocată, însă s-a reușit recuperarea datelor. De asemenea, investigatorii companiei au solicitat BNM să facă tot posibilul ca să preia toate datele electronice de pe servere, rețea, emailuri interne, dar și calculatoare ale celor bănci pentru a evita ștergerea informațiilor care ar putea servi ca probe pentru investigațiile ulterioare. 

La final, Kroll susține că următoarea etapă în investigare ar fi cercetarea mai amănunțită a traseului acestor bani tranzacționați, dar și evaluarea exactă a prejudiciului creat. 

Totuși, în raportul Kroll nu se menționează dacă vreo insitituție de la noi trebuia să intervină în situația dată. 

La momentul scrierii articolului, Ilan Shor nu a comentat apariția și datele raportului Kroll. UNIMEDIA va încerca să afle reacția omului de afaceri la toate acuzațiile care i se aduc. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub