Publicația rusă Life a făcut o biografie a lui Vlad Plahotniuc: „Oligarhul care schimbă președinții moldoveni”

Publicația rusă Life.ru a făcut o biografie a politicianului Vladimir Plahotniuc: afacerile de la începutul carierei, aliații, inamicii și activitatea politică.

Publicația îl numește pe liderul PD "megaoligarh, care controlează în republică aproape tot- de la hoteluri mondene și cluburi de noapte în centrul Chișinăului până la posturi tv și partide politice".

Publicația rusă Life a făcut o biografie a lui Vlad Plahotniuc: „Oligarhul care schimbă președinții moldoveni”
(Foto: UNIMEDIA)

Publicația scrie despre viața lui Vladimir Plahotniuc prin prizma poreclelor pe care le-a obținut în societate de-a lungul timpului: "Plaha", "cardinalul din umbră", "păpușarul" și altele. 

Vlad Plahotniuc, originar din satul Grozești, a făcut armata, a primit diploma de tehnolog în 1991, după care s-a angajat la centrul de reabilitare a victimelor minore a violenței, "Minor", potrivit biografiei oficiale, scrie life.ru.

Pub

Potrivit Life, Plahotniuc ar fi organizat transportarea tinerilor din Moldova în bordeluri din România și Italia, sub mantia unor concursuri de frumusețe caritabile.

În 1995, a fondat grupul financiar "Angels", care privatiza diverse întreprinderi de stat, prima mare achiziție fiind combinatul de tutun "Tutun CTC", la care au început să lucreze apropiații politicianului, printre care și actualul prim-ministru, Pavel Filip.

Momentul cheie în cariera lui Plahotniuc, scrie life.ru, ar fi fost întlâlnirea cu Oleg Voronin, fiul lui Vladimir Voronin, liderul PCRM. "Anume cu binecuvântarea lui Voronin cel mare, Plahotniuc a fost numit director financiar, iar mai apoi și directorul general al companiei Petrom Moldova", mai scrie life.ru.

În 2005, Plahotniuc a achiziționat pachetul de acțiuni Victoriabank, dar și holdingul media- General Media Group, iar apoi ajunge în cele mai înalte structuri ale partidului comunist. 

Urmează alegerile din 2009, în care PCRM își pierde majoritatea în Parlament, iar Plahotniuc trece în opoziție, în Partidul Democrat, unde era și Vlad Filat. În 2013, când Parlamentul îi retrage votul de încredere guvernului Filat, pleacă și Plahotniuc, ca peste un an să se întoarcă dreptul liderul fracțiunii partidului.

Articolul integral în puteți citi pe life.ru.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub