Protestele din Moldova au devenit subiect de știre și pentru presa străină. Ce a scris Reuters

Agenția internațională de știri Reuters a scris că 4000 de oameni s-au adunat în centrul Chișinăului și au scandat “Nu ne dăm bătuți”. Protestatarii au chemat Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei și Statele Unite să previne schimbarea sistemului elctoral.

Protestele din Moldova au devenit subiect de știre și pentru presa străină. Ce a scris Reuters
(Foto: reuters.com)

Duminică, în diferite regiuni ale Moldovei s-au desfășurat simultan manifestații atât împotriva cât și în susținerea schimbării sistemului electoral, schimbare pe care experții europeni o consideră “nepotrivită”, scrie reuters.com

Coaliția pro-europeană caută să schimbe sistemul electoral în timp pentru alegerile parlamentare de anul viitor. În momentul de față, Moldova își alege parlamentarii prin formula reprezentării proporționale. Partidul Democrat își dorește un sistem mixt, în care unii legislator vor fi aleși pe liste de partid, iar restul - print sistem uninominal.

Pub

Faptul că deputații vor reprezenta circumscripții electorale va fortifica legătura dintre alegători și parlament, susțin simpatizanții schimbării sistemului electoral. Oponenții spun că schimbarea este o tentativă de a favoriza Partidul Democrat.

Pe 16 iunie Comisia de la Veneția urmează să analizeze dacă va lua în considerare studiul realizat de experți externi, care arată că noul sistem ar putea fi influențat de interese politice și afaceriste.

Ca și țara vecină, Ucraina, Moldova a devenit câmp de luptă pentru influență dintre Vest și Rusia, mai scrie reuters.com. Guvernarea spune că își dorește integrare europeană, în timp ce Președintele Igor Dodon, un vizitator frecvent în Rusia, a spus că Moldova trebuie să se concentreze pe consolidarea legăturilor cu Rusia.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub