Protest în fața CSM. Jurnaliștii vor manifesta mâine, față de noul Regulament de publicare a hotărârilor judecătorești

Mai mulţi jurnalişti şi activiştii civici anunţă că vor protesta marţi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii față de regulamentul CSM privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor, care a fost inclus spre aprobare pe agenda ședinței din 10 octombrie a Consiului Superior al Magistraturii (CSM).

Documentul conține mai multe prevederi care îngrădesc accesul la informațiile de pe portalul instanțelor de judecată din R. Moldova, scrie ZDG.

Protest în fața CSM. Jurnaliștii vor manifesta mâine, față de noul Regulament de publicare a hotărârilor judecătorești
(Foto: CIJM )

„Proiectul prevede anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității tuturor persoanelor fizice. Aceasta va împovăra semnificativ jurnalismul de investigație și va face imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor despre modul de examinare a acestor cauze. Aceasta vă reduce și mai mult încrederea în justiție. Promovarea și eventuala votare a acestui Regulament are loc contrar angajamentelor asumate în luna august 2017 de către conducerea CSM, care s-a angajat să revizuiască prevederile problematice ale Regulamentului cu implicarea reprezentanților societății civile și a jurnaliștilor”, se arată într-o declarație emisă de mai mulți jurnaliști.

Potrivit documentului, din august 2017 jurnaliștii și reprezentanții societății civile nu au fost invitați la vreo ședință a grupului de lucru care lucrează la elaborarea regulamentului și nicio versiune modificată a respectivului Regulament nu a fost și încă nu este publicată pe pagina web a CSM. 

Pub

Reporterii de la Ziarul de Gardă au discutat, la subiect, cu membrii CSM implicați în aprobarea acestui regulament, dar și cu președintele CSM, Victor Micu, care au lăsat să se înțeleagă că regulamentul doar va fi examinat în ședința de marți, nu și aprobat.

Președintele CSM nu va participa la ședință. Conform informațiilor de pe pagina web a CSM, raportori în cazul „aprobării Regulamentul CSM privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor” sunt Anatolie Țurcan și Vera Toma.

Anatolie Țurcan nu a fost de găsit. În același timp, Vera Toma, unul dintre raportori susține că nu înțelege de ce societatea civilă și jurnaliștii s-au alarmat atât de mult.

„Nu înțeleg de ce atâta zarvă după ce în agendă a fost inclusă examinarea acestui Regulament. Nu înțeleg la ce bun să fie organizat acel protest în fața CSM-ului. Se face prea mare agitație, deși mâine doar va fi examinat acest Regulament, dar nu și aprobat. Cred că va trebui să amânăm aprobarea Regulamentului, pentru a examina și proiectele de lege și deabia după asta să revenim la el. Trebuie să înțelegeți că nimeni nu încearcă să vă pună (jurnaliștilor, n.r.) piedici la accesul la informație. Apoi, acest proiect ar putea fi amânat și pentru că nu vor fi prezenți toți membrii CSM”, a menționat Vera Toma.

La rândul lui, președintele CSM, Victor Micu, a declarat pentru ZdG că nu va participa la ședința de marți a CSM. „A decedat un membru al familiei. Nu am să particip la ședința de mâine (marți, n.r.). Nu puteam prevedea ceea ce s-a întâmplat. La ședință vor participa 9 membri ai CSM. Trebuie să înțelegem clar că atunci când în agendă este scris inclus spre aprobare Regulamentul, asta este doar o formulare și înseamnă că acest Regulament va fi doar examinat. Ar putea fi chiar și niște dezbateri. Nu știu, vom vedea deja mâine”, a conchis Micu.

Semnatarii solicită Consiliului Superior al Magistraturii:

1. Amânarea adoptării Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești în versiunea curentă, în ședința CSM din 10 octombrie 2017;

2. Revenirea la procesul de elaborare a  Regulamentului în cadrul grupului de lucru, cu participarea reprezentanților presei și a societății civile, în baza celor mai bune practici comparate, având ca bază proiectul Regulamentului elaborat de Curtea Supremă de Justiție. Publicarea din timp a informațiilor despre ședințele grupului de lucru, precum și a versiunii de lucru a Regulamentului. 

În context, zeci de jurnaliști, activiști civici și avocați anunță că vor protesta, marți, la ora 09.00, la sediul CSM, împotriva votării acestui regulament până când cerințele lor nu vor fi luate în calcul. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub