Citește toate știrile la acest subiect

Protest în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Elevii din Transnistria au ținut să-i amintească lui Putin de hotărârile CEDO

Cu pancarte în mâini pe care scria „Eu am dreptul”, „Executați decizia Catan: un milion de euro este mai puțin decât un tanc” etc., elevii de la Liceul „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, care sunt nevoiți să facă zilnic naveta până la Doroțcaia ca să învețe în limba română au venit astăzi, în fața Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău, ca să protesteze. 

Protest în fața Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Elevii din Transnistria au ținut să-i amintească lui Putin de hotărârile CEDO
(Foto: captură privesc.eu)

Șeful Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole, a declarat că, de-a lungul timpului, avocații acestei instituții au obținut opt hotărâri de condamnare a Federației Ruse la CEDO, dintre care doar una, cea în cazul tânărului Vadim Pisari împușcat de un militar rus, a fost executată până acum.

„Am venit să rugăm Ambasada să transmită Federației Ruse îngrijorările noastre și dorința noastră ca acestă hotărăre a CEDO să fie îndeplinită așa cum prevăd toate procedurile dreptrului internațional. Dorim ca această problemă să nu mai fie ignorată de către FR”, a declarat Ion Manole.

Pub

Acceași sursă a declarat că s-au trimis adresări publice și președintelui RM, Igor Dodon, dar care s-au soldat fără nici un rezultat: „ În ianuarie (2017) ne-am adresat cu un apel public către președinte apoi am avut o discuție cu domnul Șova care a asigurat că președenția va depune efort ca acestă temă să fie dicsutată. Astăzi venim cu un apel repetat și către Președenția Republicii în vederea respectării acestor promisiuni pe care ni le-a dat. Sperăm ca Dodon să fie în stare să ne aducă cel puțin un exemplu în care dumnealui a încercat să rezolve sau să ajute la rezolvarea acestor probleme”, a adăugat Manole.

„Dorim să amintim că azi se împlinesc cinci ani de la decizia CEDO în cazul Catan prin care a fost recunoscută și demonstrată responsabilitatea Federației Ruse în ceea ce privește respectarea drepturilor omului în Transnistria. În cazul de față, a fost recunoscută responsabilitatea pentru acele opt școli din regiune în care se învață în limba română. Cu regret, au trecut cinci ani și mai suntem în aștetarea executării acestor hotărâri”, a mai spus Ion Manole.

Eleonora Cercavschi, directoarea Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol cere din nou ca autoritățile transnistrene să întoarcă sediul instituției de învățământ luat cu forța.  „De cini ani ne adresăm pentru a ne fi apărate drepturile. Cu părere de rău, până astăzi nu s-a mișcat nimic absolut din loc, nimic nu s-a schimbat și am venit să spunem Federației Ruse că rana este vie și sângerează . E timpul să fie luate măsurile necesare. Noi credem că este anormal acest lucru și cerem reîntoarcerea liceului și mai cerem să ni se dea libertarea de a activa și gândi așa cum dorim noi” a declarat directorul Liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol, elevii căruia fac de 15 ani naveta până la Doroțcaia ca să meargă la școală. UNIMEDIA amintește că subiectul școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului a fost de multe ori pe agenda CEDO. Astfel, Curtea  a pronunțat în octombrie 2012, hotărârea în dosarul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Marea Cameră a CEDO a recunoscut că Federația Rusă a violat dreptului la Educaţie în regiunea transnistreană. Curtea a acordat cu titlu de prejudicii morale reclamanţilor 1 milion şi douăzeci de mii Euro şi 50 mii Euro cu titlu de costuri de reprezentare. În acelaşi timp, Curtea a stabilit că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cauzele date. Decizia însă, așa și nu a fost respectată de autoritățile de la Moscova.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub