Promo-LEX: Respingerea cererii de înregistrare a Grupului de Inițiativă anti-mixt pune la îndoială dreptul cetățenilor de a exercita direct suveranitatea

Asociația Promo-LEX dezaprobă hotărârea Comisiei Electorale Centrale de a respinge înregistrarea Grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea prevederilor Legii care a fost modificat sistemul electoral în unul mixt.

 

Promo-LEX: Respingerea cererii de înregistrare a Grupului de Inițiativă anti-mixt pune la îndoială dreptul cetățenilor de a exercita direct suveranitatea

„Considerăm că dreptul de a iniția un referendum este un drept garantat al cetățenilor Republicii Moldova. La fel, regretăm poziția selectivă a unei autorități publice aflate în serviciul cetățenilor de a insista în această situație, comparativ cu alte cazuri similare sau comparabile, de a pune accent exclusiv pe litera legii, ignorând totalmente și nejustificat spiritul legii”, se arată în declarația Asociației.

În reacție se mai spune: „Regretăm poziția selectivă a unei autorități publice aflate în serviciul cetățenilor de a insista în această situație, comparativ cu alte cazuri similare sau comparabile, de a pune accent exclusiv pe litera legii, ignorând totalmente și nejustificat spiritul legii. Asociația consideră temeiurile de ordin procedural invocate de CEC minore ca relevanță juridică și care nu sunt în situația de a pune la îndoială legalitatea și legitimitatea grupului de inițiativă constituit, dar și a cetățenilor de a-și expune liber opinia în cadrul unui exercițiu democratic cum este referendumul.” 

Pub

Membrii grupului de inițiativă au declarat că vor merge în toate instanțele pentru a demonstra că CEC a luat decizia în favoarea Partidului Democrat.

UNIMEDIA amintește că, cu șase voturi împotrivă și două pentru, CEC-ul a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă privind referendumului anti-mixt.

UNIMEDIA precizează că mai multe organizații ale societății civile, propun inițierea și desfășurarea la nivel național, până la alegerile parlamentare din 2018, a unui referendum pentru anularea legii prin care s-au făcut modificări la Codul Electoral și s-a interpus sistemul mixt de vot.

Reprezentanții ONG-urilor au mai declarat că după înregistrare, va începe colectarea de semnături în vederea susținerii referendumului.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub