Promo-LEX: Care ar putea fi scorurile electorale ale primilor trei concurenți clasați după turul I al alegerilor din capitală la parlamentare

Asociația Promo-LEX prezintă rezultatele unui exercițiu de simulare prin care, a dorit să vadă care ar putea fi scorurile electorale ale primilor trei concurenți clasați după turul I al alegerilor locale noi din 20 mai din mun. Chișinău, pe circumscripțiile uninominale constituite pentru alegerile parlamentare în baza sistemului mixt. Rezultatele simulării denotă faptul că, în 9 din 11 circumscripții create în mun. Chișinău ar învinge candidatul PSRM, respectiv, în altele 2 – candidatul PPPDA, iar candidatul independent nu ar obține majoritatea în nici una dintre acestea.

Promo-LEX: Care ar putea fi scorurile electorale ale primilor trei concurenți clasați după turul I al alegerilor din capitală la parlamentare
(simbol)

Rezultatele simulării denotă faptul că, în 9 din 11 circumscripții create în mun. Chișinău ar învinge candidatul PSRM, respectiv, în altele 2 – candidatul PPPDA. Candidatul independent nu ar obține majoritatea în nici una dintre acestea. Cea mai mică diferență dintre primele două rezultate, reieșind din rezultatele simulării, s-ar atesta în circumscripția nr. 30 (2%), iar cea mai mare în circumscripția uninominală nr. 24 (30,9%).

Pub

Conform datelor finale ale numărării în paralel a voturilor realizată de Asociația Promo-LEX, rata de participare la vot în cadrul circumscripției electorale Chișinău a fost de 35,42%. Pentru comparație, la alegerile locale generale din 14 iunie 2015 procentul de participare a alegătorilor în primul tur a fost de 47,55%2.

Asociația Promo-LEX atrage atenția alegătorilor asupra faptului că, spre deosebire de alegerile locale, în alegerile parlamentare nu va exista un al doilea tur de scrutin. În acest sens este foarte important ca, în calitate de alegători să fim cât mai bine informați despre concurenții electorali și platformele acestora, oferind astfel o importanță majoră votului acordat într-un singur tur de scrutin.

De asemenea, Promo-LEX îndeamnă concurenții electorali să depună eforturi suplimentare pentru a crește rata de participare în turul II de scrutin al alegerilor locale noi, organizat în data de 3 iunie.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub