Citește toate știrile la acest subiect

Proiect de lege, ajuns la Parlament: Salariile judecătorilor rămân la discreția deputaților

Proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor ar putea fi înaintat în Parlament în această săptămână. Declarația a fost făcută astăzi, 11 decembrie, de președintelui Nicolae Timofti după ședința Consiliului Național pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept, transmite UNIMEDIA.

În deschiderea ședinței, președintele Timofti a vorbit despre necesitatea reformei cardinale a justiției, revenirea la spiritul promovat în anii '90, înlăturarea din sistemul judiciar a persoanelor compromise și corupte și sancționarea de către Consiliul Superior al Magistraturii a judecătorilor care încalcă legea.
Proiect de lege, ajuns la Parlament: Salariile judecătorilor rămân la discreția deputaților
(Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Salariul unui judecător începător ar trebui să fie de trei salarii medii pe economie, ceea ce ar constitui aproximativ 10 000 de lei. Este o mărime considerabilă, comparativ cu salariul de 3 000 de lei pe care un judecător îl are astăzi. Sperăm că, odată cu această acțiune, judecătorii să nu caute alte surse de existență”, a declarat Nicolaie Timofti pentru presă.

Șeful statului s-a declarat nemulțumit de faptul că în procesul de reformare a organelor de drept există actori care opun rezistență, dar nu a vrut să dea detalii la acest subiect. „Nu sunt satisfăcut pe deplin de felul cum recurge procesul de îmbunătățire a sistemului judecătoresc. În adoptarea reformelor există restanțe. Totuși, majoritatea întrebărilor și problemelor care au fost puse s-au realizat”, a adăugat Nicolae Timofti.

La ședință, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a prezentat un raport privind Strategia de implementare a reformei organelor de drept. Totodată, acesta a spus că judecătorii care se vor opune reformelor din sistem vor fi anihilați. „Ar fi naiv să credem că cei care trebuie să se reformeze o vor face foarte simplu, vor lăsa totul la o parte și vor începe să trăiască altfel. Am evaluat riscurile strategiei și ne-am propus să vedem cum să depășim aceste riscuri, astfel ca toți cei care încearcă să opună rezistență să fie anihilați. În raport am prezentat informații despre ce s-a făcut de la momentul adoptării Strategiei și am menționat domeniile în care avem întârzieri. Este vorba de anumite studii care trebuiau să fie făcute în unele domenii, dar pentru care nu erau mijloace financiare. Acum, cu sprijinul ambasadei SUA vom realiza aceste studii în primele luni ale anului viitor”, a spus Efrim.

UNIMEDIA menționează că salariul mediu în R. Moldova în 2012 este de cca 3650 lei. Astfel, potrivit planurilor autorităților, judecătorii din instanțele de fond ar urma să primească la finalul reformei un salariu de cca 10 950 lei, judecătorii Curților de Apel - 14 600 lei, judecătorii CSJ - peste 18 mii lei.

Până și cei care se află astăzi la putere au păreri divergente. Dacă reprezentanții Alianței pentru Integrare Europeană înclină mai mult balanța spre creșteri salariale, motivând că acest lucru ar permite îmbunătățirea situației din sistem, atunci cei din opoziție sunt împotrivă și afirmă cei din justiție nu trebuie favorizați, în detrimentul altor categorii de populație.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub