Produse lactate, fără lapte în ele: Descoperiri îngrijorătoare pe piața de lactate din Republica Moldova

O nouă examinare efectuată în laboratorul de testare a alimentelor din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare (CMAC) a oferit rezultate senzaționale: Un sfert din producția de lactate a celor 45 de întreprinderi analizate conțineau grăsimi de natură străină și nu lapte.

Produse lactate, fără lapte în ele: Descoperiri îngrijorătoare pe piața de lactate din Republica Moldova
(Foto: UNIMEDIA)

Pentru examinare au fost selectate 126 de eșantioane de produse lactate autohtone și importate. Achizițiile au fost făcute în perioada 28 noiembrie 2017 în magazine de diferite formate - în supermarketuri, magazine de lux, chioșcuri de marcă.

Fundația pentru Europa de Est (EEF) a inițiat cercetarea pe scară largă, al cărei experți au monitorizat deja calitatea laptelui moldovenesc în perioada 2015-2016. În cadrul noului proiect, testarea a fost efectuată exclusiv pentru prezența grăsimilor străine, citează Logos-press

Printre grupele de produse analizate se numără untul, smântâna, laptele, brânza de vaci, brânza granulată, lapte de copt fermentat, chefir, lapte acid, iaurt și lapte condensat.

De tot a fost analizată producție de la 45 întreprinderi de prelucrare din Moldova, Ucraina, Belarusia, România, Bulgaria, Polinia, Germania, Danemarca și Filanda.

Un sfert din eșantioanele prezentate nu au trecut testul. Potrivit Galinei Ceciko, șeful laboratorului de testare CMAC, calitatea untului și smântânii a înregistrat cele mai puține pretenții din partea specialiștilor.

"Recent, am început să testăm întregul "lapte" pentru conținutul de grăsimi străine, pe care majoritatea producătorilor nu le cunoșteau. Și scandalos este faptul că au ieșit la suprafață. Nimeni, de exemplu, nu se aștepta că în produsele a celor mai mari producători din țară nu se găsesc aproape nici o grăsime din lapte. Adică, cumpărătorul nu plătește un produs de lactate cu drepturi depline, ci o anumită masă constând, în principal, din ingrediente din plante", a declarat ea.

Galina Ceciko a remarcat că, după acreditare, laboratorul a efectuat în mod repetat teste pentru a detecta grăsimile străine în "lapte".

"S-a întâmplat atât în cadrul certificării unor produse, cât și la cererea persoanelor. Cu toate acestea, solicitanții, în special din rândul consumatorilor obișnuiți, nu erau atât de mulți: examinarea unui eșantion este estimată la 465 de lei. Această examinare a fost plătită din resursele Guvernului Suediei. Pentru noi a fost o lucrare minunată și foarte interesantă, desfășurată timp de două săptămâni.

Rezultate mai detaliate despre studiu urmează a fi prezentate în februarie.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub