Primăria Chișinău a primit ofertă să cumpere Termocom

Primăria municipiului Chișinău a primit o ofertă de la lichidatorii „Termcom” pentru a procura această întreprindere. Pentru a deveni proprietar, administrația locală ar trebui să achite 1,6 miliarde de lei. Pe de altă parte, edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, susține că nu este real să cumpere ceva care i-a aparținut, notează agora.md.

Primăria Chișinău a primit ofertă să cumpere Termocom
Sediul Primăriei Chișinău (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

„Primăria are dreptul la procurarea Termocomului, a avut loc perfectarea reevaluării întreprinderii. La data de 31 august, prețul de piață al S.A. Termocom a fost stabilit de 1,6 miliarde de lei. Respectiv, către notificarea înregistrată de CMC, s-a acordat termenul de zece zile în vederea procurării întreprinderii”, a declarat lichidatorul întreprinderii.

La rândul său, primarul Dorin Chirtoacă a afirmat că nu este reală o asemenea ofertă. „Deci, noi avem o ofertă de a procura Termocom-ul înapoi, după ce a fost preluat prin lichidare de către creditori ca urmare a datoriilor istorice acumulate în perioada 1990 -2007. (...) Au ieșit la suprafață toate aspectele legate de iresponsabilitatea celor care au guvernat Moldova și Chișinăul până în anul 2007. Poftim, avem propunere de a cumpăra propria întreprindere, care au preluat-o creditorii, ca urmare a iresponsabilității celor care trebuiau să ia decizii la momentul potrivit. Nu este posibil un asemenea contract”, a declarat șeful administrației locale.

Pub

Poziția primarului este împărtășită și de șefa Direcției Finanțe. „Bugetul Primăriei este de 2,7 miliarde de lei, întrebarea este dacă avem surse și dacă CMC va fi capabil să decidă această întrebarea, luând în cosiderație că nu s-a votat rectificarea bugetului. Nu este real ca o astfel de sumă să fie contractată”, a declarat Veronica Herța.

„Nu credem că este real să contractăm împrumuturi pentru a procura o întreprindere , care de fapt ne aparține, și care Guvernul ar trebui să o transmită în mod gratuit după finalizarea fuziunii, pe baza prinicipiului descentralizării”, a conchis Dorin Chirtoacă.

Bunurile „Termocom” vor fi transmise CET-2 în baza unui contract de vânzare-cumpărare

Din martie 2014, SA „Termocom” se află în proces de insolvabilitate prin lichidare (până atunci, întreprinderea s-a aflat în procedură de insolvabilitate prin procedura-plan, adică de restructurare şi îmbunătăţire a situaţiei financiare). Potrivit autorităților, odată cu transmiterea bunurilor, va fi soluţionată şi problema datoriilor SA Termocom faţă de CET-2, estimată la 1,850 miliarde de lei, CET-2 fiind cel mai mare creditor al SA Termocom, precum şi alte datorii curente.

Pentru mai multe știri economice, accesați agora.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub