Citește toate știrile la acest subiect

Președinția a trimis Parlamentului proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor

Președinția Republicii Moldova a elaborat și a transmis Parlamentului un proiect de lege privind salarizarea judecătorilor, prin care se instituie un sistem unitar de remunerare a magistraților din instanțele primare, de la Curțile de Apel, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Constituțională.
Președinția a trimis Parlamentului proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor
Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Despre aceasta se vorbește într-un comunicat remis UNIMEDIA. Potrivit sursei, proiectul de lege se încadrează în Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011 – 2016, aprobată prin Legea nr.231 din 25 noiembrie 2011. 

Documentul stabilește majorarea treptată a salariilor judecătorilor, din 2013 și până în 2015, în funcție de categoria instanței de judecată de care aparțin și de vechimea în muncă. Judecătorii vor fi remunerați lunar cu sume cuprinse între 3 și 5 salarii medii pe economie și li se vor acorda sporuri, de până la 20 de procente, calculate în raport procentual față de salariul de funcție, în cazurile în care dețin și funcții de conducere în sistemul judecătoresc.

Președinția Republicii Moldova consideră că proiectul de lege privind salarizarea judecătorilor ar urma să contribuie esențial la îmbunătățirea actului de justiție, consolidarea independenței judecătorilor, combaterea corupției și asigurarea supremației legii.

Totodată, Președinția atrage atenția asupra faptului că aplicarea progresivă a proiectului de lege privind salarizarea judecătorilor ar urma să fie însoțită de îndepărtarea din sistemul judecătoresc a persoanelor compromise și corupte, prin măsuri administrative și legislative, astfel încât acestea să nu poată beneficia de avantajele financiare prevăzute de proiectul respectiv de lege.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub