Citește toate știrile la acest subiect

Presa rusă: Moldova vrea 30% reducere la gaz! Ce CONDIȚIE pun rușii?

Federația Rusă este gata să facă o reducere pentru Moldova la livrarea gazului, anunță presa rusă, citată de UNIMEDIA. 

Potrivit gazeta.ru, reducerile ar fi valabile dacă Moldova va renunța la parteneriatul energetic cu Uniunea Europeană. Declarații în acest sens ar fi fost făcute de Ministrul Energiei al Federației Ruse, Aleksandr Novac.
Presa rusă: Moldova vrea 30% reducere la gaz! Ce CONDIȚIE pun rușii?

„Întâi de toate Rusia crede că Moldova trebuie să denunțe protocolul de intrare într-un parteneriat enegetic cu UE. Este o condiție care trebuie respectată, după care vom analiza posibilitatea de a oferi reduceri. Până la urmă, este o chestiune care va trebui decisă de R. Moldova”, a  spus oficialul de la Moscova.

Totodată, Novac a amintit că Moldova are o datorie la gaz de 4,1 mlrd dolari SUA față de Rusia.

Întrebat de jurnaliști ce ofertă a făcut delegația moldovenească, ministrul rus a spus  următoarele: „R. Moldova vrea o reducere de 30% la gaz”.

Ministrul Energiei FR a amintit că R. Moldova a semnat în octombrie 2011 un protocol cu privire la aderarea la pachetul energetic al UE. „Asta înseamnă că la 1 ianuarie 2015, Moldova va începe implementarea pachetului III din pachetul energetic. Evident că acest lucru nu ne aranjează”, a spus Novac.

UNIMEDIA aminteşte că prim-ministrul Vlad Filat se află la Moscova în perioada 10 -12 septembrie. 

Precizăm că Acordul privind livrarea de gaz din Federația Rusă în R. Moldova expiră la sfârșitul acestui an, după ce a fost prelungit în decembrie 2011. În prezent Moldova plătește cca 400 dolari pe mia de m cubi de gaz, preț despre care Vlad Filat a declarat că e prea mare pentru țara noastră.

Click aici pentru a citi o analiză Expert-Grup despre pachetul energetic III al UE

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub