Premieră pentru Republica Moldova! La Chișinău s-a desfășurat un eveniment de importanță regională în domeniul securității cibernetice

În premieră pentru Republica Moldova, reprezentanți ai statelor din CSI și UE s-au întrunit în cadrul un eveniment de importanță regională în domeniul securității cibernetice, ALLERT Cyber Drill. Participanții din aproape 30 de țări au avut de a face cu cele mai sofisticate provocări la adresa securității cibernetice, începând de la escrocherie online până la aplicații malițioase, care pun în pericol siguranța și viața privată a persoanelor. 

În cadrul ceremoniei de deschidere, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a atras atenția asupra pericolului reprezentat de infracțiunile informatice într-o lume globalizată:

Problema securității cibernetice depășește frontierele naționale, iar mediul virtual ne atrage din ce în ce mai mult și devine din ce în ce mai prezent în diverse domenii de activitate. Dorința tuturor de a beneficia de realizările progresului tehnologic este firească, însă la fel de firească trebuie să fie pregătirea noastră pentru a face față noilor provocări și pentru a implementa soluțiile necesare astfel încât să ne putem asigura securitate și dezvoltare

Rosheen Awotar-Mauree, Programme Officer, Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor susține că inițiative de gen ALLERT Cyber Drill ajută la întărirea securității cibernetice în regiune:

În cadrul Cyber Drill se face schimb de cunoștințe, se întăresc capacitățile profesionale și se creează o comunitate. Experții care participă la Cyber Drill vor continua să comunice între ei chiar și după încheierea evenimentului. Deci se creează o relație de prietenie și încredere, iar participanții continuă să lucreze împreună.

Kirill Oparin, Șeful biroului CSI din cadrul Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, a vorbit despre amenințările cibernetice la adresa democrației:

E probabil că alte țări ar fi interesate să influențeze rezultatele alegerilor, de aceea, riscul este unul destul de mare. Trebuie să fie luate anumite măsuri cibernetice pentru a asigura securitatea alegerilor.

Ana Chirița, Directorul Executiv al Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC:

Atunci când este vorba de un atac cibernetic, este vorba de un interes sporit pentru acest lucru. Există o afacere profitabilă de a ataca ceva. Nu atacăm un calculator la școală, ci atacăm sistemele de stat, sistemele financiare, companii destul de mari.

Maja Handjiska-Trendafilova, șefa SEE2020 Coordination Unit, Regional Cooperation Council:

Susținem inițiativa Cyber Drill și lucrăm pentru a asigura un dialog la nivel regional între echipele de răspuns la incidente cibernetice, pentru a întări capacitățile lor și pentru a crea conexiuni între ele și echipele asemănătoare din Uniunea Europeană.

Almerindo Graziano, expert, directorul general Silensec:O problemă care apare în mod frecvent la mai multe companii constă în faptul că ele se simt în siguranță, și cred că niciodată nu vor suferi un atac cibernetic. În realitate, toți vor avea de a face cu un atac cibernetic, mai devreme sau mai târziu. De aceea, e bine să fii pregătit.

Dave Monnier, Team Cymru Fellow: Cea mai mare provocare cu care ne confruntăm constă în faptul că începem să avem prea multă încredere în tehnologii pe care nu toată lumea le înțelege. Începem să ne bazăm pe niște lucruri despre care nu știm prea multe. Una dintre provocările care urmează să apare va fi legată de înțelegerea impactului tehnologiilor asupra viețelor noastre de zi cu zi, înțelegerea riscurilor legate de faptul că unii oameni se bazează pe niște lucruri despre care nu știu nimic.

Boaz Landsberger, manager adjunct, Departamentul Securității Cibernetice, Israel Electric Corporation:

Este foarte importantă crearea unui centru operațional de securitate la nivel de țară care are drept scop să colectze date despre incidente cibernetice din toate organizațiile subordonate și să ofere aceste date managerilor. Un asemenea centru operational de Securitate oferă posibilitatea de a gestiona incidentele cibernetice într-un mod optim.

Evenimentul Cyber Drill a durat trei zile, în timpul cărora au fost create echipe improvizate de răspuns la incidente cibernetice. Membrii acestora au trebuit să rezolve în timp real mai multe exerciții practice, precum analiza impactului pe care îl au știri false asupra securității în mediul online.

Miroslav Maj, șeful Fundației Securitate Cibernetică din Polonia: Impactul știrilor false este unul important. Uneori impactul informațional este mai mare decât atacul cibernetic propriu-zis. Și există exemple în acest sens. Anul trecut am auzit despre atacul la adresa Agenției Mondiale Antidoping, când datele colectate în timpul atacului au fost folosite ulterior în cadrul campaniilor informaționale, creând niște impresii false despre probleme existente. 

Steve Clement, expertul în domeniul securității cibernetice, Luxembourg: Pentru mine ca un membru al echipei de răspuns la incidente cibernetice din Luxembourg este foarte interesant să fac schimb de informații nu doar cu colegii mei din Belgia, ci și cu echipele din Moldova, România și Ucraina, pentru a afla ce lecțiile au fost învățate de colegii mei, ce acțiuni întreprind atacatorii din țările Europei de Est și care sunt tendințele care încep să apară în regiune.

Maxim, participant:Acest eveniment este o premieră pentru Republica Moldova. Noi ca experți locali avem parte de un schimb de experiență dintre acești profesioniști și acest exercițiu ne denotă faptul că este mult de învățat în acest domeniu și ne posibilitate să luăm experiența de la acești experți internaționali.

Exerciții Cyber Drill au loc în fiecare an, organizator la nivel global fiind Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor. În țara noastră, ALLERT Cyber Drill a fost organizat de către Centrul de Telecomunicații Speciale din cadrul Cancelariei de Stat în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii al RM, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) și sprijinul partenerilor: Centrul de Guvernare electronică, Universitatea Tehnică a Moldovei, BASS System, It-Lab, Orange, IBM, Moldcell și alte companii din sectorul privat. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub