PLDM vrea schimbarea Constituției: Liberal democrații propun schimbarea limbii de stat din „moldovenească” în „română”

Deputații din fracțiunea parlamentară a PLDM au elaborat un proiect de Lege care prevede modificarea articolului 13 din Constituție.

PLDM vrea schimbarea Constituției: Liberal democrații propun schimbarea limbii de stat din „moldovenească” în „română”

Liberal-democrații propun ca la alineatul (1), articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” se substituie cu sintagma „limba română”.

Potrivit notei informative, acest proiect de lege vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor Constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.

Pub

Fracțiunea parlamentară a PLDM face un apel către toate fracțiunile din legislativ să semneze acest proiect de Lege pentru a fi remis Curții Constituționale spre avizare.

UNIMEDIA precizează că pe data de 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Sintagma de „limba română” din Declarația de Independență prevalează sintagmei de „limba moldovenească” din Constituție.

„Curtea Constituțională hotărăște: 1. În sensul preambulului Constituției, declarația de independență a R. Moldova face corp comun cu Constituția. 2. În cazul existenței unor divergențe între textul declarației de independență și textul Constituției, textul primar al declarației de independență prevalează. Prezenta hotărâre este definitvă, nu poate fi suspusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, se spune în textul hotărârii.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub