PLDM, îngrijorat de decizia CC: Sunt amenințate drepturile cetățenilor

PLDM califică decizia aprobată astăzi, 18 mai, de către Curtea Constituțională ca fiind una politică și care vine în contradicție cu în contradicție cu principiile democratice şi constituționale, notează UNIMEDIA cu referire la un comunicat al liberal-democraților.

 PLDM, îngrijorat de decizia CC: Sunt amenințate drepturile cetățenilor
PLDM (Foto: luchianiuc.com)

„Prevederile legale, declarate neconstituționale de către curte, au avut scopul asigurării guvernului cu capacitatea de îndeplinire a angajamentelor sociale, economice și de orice natură față de proprii cetățeni, precum și de neadmitere a blocării reformelor, indiferent de contextul politic și de interimatul funcţiei de Prim-ministru. 

Prin decizia sa, curtea îndepărtează şi mai mult premizele de racordare a actului de guvernare la interesele cetăţenilor şi de depăşire a actualei crize politice. Astfel, Curtea Constituţională încearcă să se substituie actul de guvernare, devenind un instrument de partizanat al unor grupuri de interese distincte care afectează baza statului de drept”, se spune în comunicat.

Totodată, liberal-democrații consideră că prin această decizie sunt amenințate drepturile şi interesele legitime ale cetățenilor, exercitarea intereselor publice şi economice, stabilitatea ciclului bugetar.

„Nici normele Constituției, nici spiritul ei nu dau temei de a presupune că normele constituționale ar putea admite conștient crearea unor situații când una din cele mai importante structuri ale statului reprezentantă a puterii executive, cum este Guvernul, să rămână completamente paralizată, nefuncțională şi în imposibilitate de a-și realiza atribuțiile sale constituționale”, se mai spune în comunicat.

În acest context, PLDM face apel către cetățenii Republicii Moldova, către comunitatea internațională, către organizațiile internaționale să trateze cu îngrijorare această decizie și să vină în susținerea acțiunilor necesare restabilirii echilibrului și asigurării funcționării instituțiilor statului.

În perioada imediat următoare, Partidul Liberal Democrat din Moldova va veni cu soluții de restabilire a funcționalității instituțiilor statului.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub