Plahotniuc-Dodon și votul uninominal: Principalele motive care au amânat discuțiile despre ajutorul financiar din partea UE

Banii dispar în buzunarele persoanelor bogate. În pofida faptului că s-a furat un miliard, nimeni nu are grijă ca justiția să funcționeze. Mai mult, corupția din ultima perioadă a ajuns la un nivel înalt. Opiniile au fost exprimate în Parlamentul European în cadrul unei dezbateri pe tema acordării a unui ajutor macro-financiar de 100 de milioane de euro Republicii Moldova.

Plahotniuc-Dodon și votul uninominal: Principalele motive care au amânat discuțiile despre ajutorul financiar din partea UE
(Foto: europa.eu)

În cadrul ședinței Parlamentului, eurodeputații din Partidul Popular European au criticat sistemul mixt și au spus că Vlad Plahotniuc a făcut o înțelegere cu președintele Igor Dodon pentru a schimba sistemul electoral în favoarea lor.

„Curând, va fi greu de schimbat situația. Nu pot spune cât de serios este considerat statul de partener-asociat UE. Acest parteneriat, dar nu să existe doar linii deschise de credit. Aşteptăm înseamnă anumite obiective şi trebuie să fie atinse ca în Moldova să prevaleze o cultură politică europeană. În Europa regulile electorale sunt pentru o competiţie corectă, fără a crea privilegii pentru unii, în Europa justiţia e un drept”, a declarat europarlamentarul Petras Auštrevičius, raportor permanent pentru implementarea Acordului de Asociere UE-RM, care a venit cu un apel către autoritățile de la Chișinău. „Vrem să vedem fapte şi schimbări reale în stil european”.

Pub

„Anumiți bani dispar în buzunarele elitelor corupte. Moldova este rezultatul unui proces de transformare în care oligarhi ca Plahotniuc au urmărit cu atenție UE și au învățat cum se pot transforma partidele pentru a se putea folosi de ele mai bine. Avem nevoie de condiționări în Moldova, precise, şi implementare serioasă. Doar așa ar trebui transferați banii”, a spus europarlamentarul german Helmut Scholtz.

În același timp, parlamentarii europeni din Alianța Socialiștilor și Democraților Europeni, partid la care sunt asociați cei din PD, au apreciat reformele realizate de autoritățile de la Chișinău în ultima perioada. „În această săptămână, Parlamentul European va vota acordarea tranșei de 100 de milioane”, a opinat președintele Comitetului la Delegația UE- Moldova, Andi-Lucian Cristea.

Pe de altă parte, europarlamentara Monica Macovei a subliniat faptul că dacă sistemul de vot uninominal și mixt va fi implementat, cei bogați practic vor cumpăra Parlamentul și statul de drept. „La aceasta se adaugă şi propaganda şi dezinformarea făcută de presa care aparține oligarhului Plahotniuc. Am construit străzi, şcoli, grădinițe, finanțăm reformarea administrației, şi vom fi fericiți să o facem în continuare. Trebuie să fie în mod real, nu doar în vorbe”, a punctat fostul ministru al Justiției din România.

UNIMEDIA amintește că parlamentarii europeni au amânat acordarea unu ajutor macro-financiar în valoare de 100 de milioane de euro Moldovei după ce mai multe grupuri politice și-au exprimat îngrijorări în legătură cu evoluțiile politice din țară.

Anunțul că Republica Moldova ar putea primi o sută de milioane de euro din partea Uniunii Europene a fost făcut la 5 mai, iar pentru a obține acești bani, Uniunea Europeană a pus mai multe condiții țării noastre.

Ulterior, la data de 12 mai, surse din Parlamentul European au declarat pentru Europa Liberă că europarlamentarii ar vrea să condiționeze debursarea banilor de respectarea normelor democratice la adoptarea reformei electorale.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub