PL și PLDM văd diferit soluția pentru problema alegerii șefului statului
Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal văd diferit modalitatea de soluționare a problemei constituționale privind alegerea președintelui Republicii Moldova. Deși ambele formațiuni consideră că este nevoie de un referendum național, liberal-democrații vor ca șeful statului să fie ales prin vot direct de către cetățeni, iar liberalii optează pentru micșorarea pragului pentru alegerea acestuia de către Parlament, de la 61 la 51 de voturi, transmite UNIMEDIA.
 
Mihai Ghimpu subliniază că un președinte ales de popor înseamnă și atribuții mai largi, noi prerogative și asta ar putea crea noi probleme în democrația și așa șubredă a țării noastre.
 
 
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie
„Republica Moldova este un stat parlamentar și cred că trebuie să menținem acest statut. Din păcate, colegii noștri n-au dat curs deciziei pe care am luat-o împreună în AIE-1 și AIE-2, privind adoptarea noii Constituţii. Să fi făcut acest lucru, astăzi nu exista problema. Dar cineva şi-a lăsat această rezervă, pentru cazul în care va pierde alegerile. Și atunci s-ar fi pus bine pe lângă majoritatea parlamentară de stânga, ar fi oferit niște voturi pentru președinte și ar fi tras foloase. Sunt jocuri, interese personale. PL propune să alegem anume mecanismul, pe care l-am abandonat atunci. Să organizăm un referendum pentru a reduce numărul voturilor necesare pentru alegerea șefului statului de la 61 până la 51, dacă vrem să păstrăm cursul nostru european”, a menționat președintele PL în cadrul unui interviu pentru ziarul „Timpul”.
 
Potrivit lui, modalitatea propusă de PLDM ar putea complica și mai mult situaţia politică din țară. „Despre care alegeri directe vorbiţi? Datorită cui noi guvernăm acum? Datorită Partidului Comunist Reformator şi a blocului „Uniunea Vamală”. Dacă acceptăm alegeri directe, vom pierde cursul european. Haideţi să fim treji la minte! Eu și PL nu vom face jocul Moscovei. Știu că aici merg împotriva voinţei multor oameni, dar alegerea preşedintelui de către cetăţeni înseamnă şi schimbarea atribuţiilor preşedintelui. Noi şi aşa nu ne prea înţelegem, de ce să creăm încă o putere în stat?”, subliniază liberalul.
 
În context, Ghimpu a reiterat că PL va insista ca noua coaliție să stabilească din start mecanismele de alegere a șefului statului pentru ca în 2016, când expiră mandatul lui Nicolae Timofti, țară să nu ajungă într-un nou impas politic.
 
Amintim că PL propune practica europeană, care prevede partajarea pe verticală. Adică, partidul care a acumulat cele mai multe sufragii, în cazul nostru PLDM, propune formarea majorității parlamentare și un model de guvernare, după se alcătuiește programul comun, iar ulterior se partajează funcțiile. 
 
PLDM va alege primul și una dintre cele trei instituții principale în stat: președinția, parlamentul sau guvernul. Următoarea funcție o va alege PD, iar PL-ului îi va reveni funcția care rămâne. 

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.