Petro Poroşenko: Ucraina este hotărâtă să recupereze Crimeea după anexarea regiunii de către Rusia

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat joi că nu renunţă la iniţiativa de a recupera Crimeea după anexarea de către Rusia şi a subliniat că teritoriul este "o parte integrantă a Ucrainei", notează site-ul agenţiei Anadolu.

Petro Poroşenko: Ucraina este hotărâtă să recupereze Crimeea după anexarea regiunii de către Rusia
(Foto: The Japan Times)

Într-un discurs adresat poporului ucrainean cu ocazia Zilei luptei pentru protejarea drepturilor tătarilor din Crimeea, Petro Poroşenko a precizat că vor fi utilizate mijloace politice şi diplomatice pentru recuperarea Crimeei.

„În confruntarea cu inamicul, care transformă teritoriul înfloritor al Crimeei într-o bază militară uriaşă, statul nostru va susţine poziţia lumii civilizate şi va asigura păstrarea păcii, a libertăţii şi a democraţiei. Ne angajăm să recuperăm regiunea ocupată Crimeea prin mijloace politice şi diplomatice, întrucât Crimeea a fost şi rămâne o parte integrantă a statului nostru”, a spus Poroşenko.

Pub

Preşedintele ucrainean a subliniat faptul că principalele ţări democratice din lume au respins categoric anexarea Crimeei de către Rusia şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru asistenţa acestora, scrie Mediafax.

„Apreciem în mod deosebit sprijinul lor consistent şi clar pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei în contextul agresiunii ruseşti continue, precum şi atenţia deosebită pentru soarta tătarilor din Crimeea şi a tuturor ucrainenilor din regiunea ocupată. Avem o evaluare juridică a acţiunilor statului agresor, Federaţia Rusă, de la Curtea Internaţională de Justiţie. De asemenea, suntem recunoscători Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei pentru decizia recentă privind situaţia din Crimeea, care a transmis mai multe cereri Rusiei”, a spus Poroşenko.

Petro Poroşenko a mai declarat că decizia de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii ucraineni care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene a deschis noi oportunităţi pentru recuperarea regiunii Crimeea de către Ucraina.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancţiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei. Sancţiunile împotriva Rusiei vizează sectoarele apărării, energiei şi economiei. În replică, Moscova, care neagă acuzaţiile legate de susţinerea rebelilor din Ucraina, a interzis importul de produse agricole din UE.

Potrivit ONU, peste 6.500 de persoane au fost ucise în Ucraina de la începutul conflictului armat, în aprilie 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia ca urmare a unui referendum.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub