Peter Michalko: „Reforma justiției nu s-a realizat și e așteptată de UE. Toate instrumentele sunt în mâinile guvernării”

Aşteptăm din partea autorităţilor să găsească soluţia care va respecta votul exprimat de către cetățeni, reflectă mesajul ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, care a ținut să îndemne autoritățile din Moldova să respecte votul locuitorilor capitalei. Totodată, dânsul a respins criticile autorităţilor de la Chişinău care susțin că noua suspendare a asistenţei macrofinanciare pentru Moldova ar fi „un ajutor” pentru opoziţie ca să câştige alegerile parlamentare de la toamnă.

 Peter Michalko: „Reforma justiției nu s-a realizat și e așteptată de UE. Toate instrumentele sunt în mâinile guvernării”

„Standardele democrației și respectul statului de drept sunt și parte a precondițiilor politice, care au fost semnate de către Republica Moldova în cadrul și în memorandumul de înțelegere despre ajutorul macrofinanciar, dar sunt și printre principiile pe care se bazează Acordul de Asociere și relația noastră cu Republica Moldova. Nu cred că eu trebuie să interpretez intențiile altora, dar încă o dată vreau să subliniez că această cerere care a fost exprimată și în declarația comună, dar care și-a exprimat-o și Parlamentul European, este un îndemn clar la o acțiune care este posibilă pentru că toate instrumentele legislative sau administrative sunt în mâinile guvernării”, a declarat Peter Michalko, într-un interviu pentru Europa Liberă. 

Dânsul susține că modul non-transparent în care a fost luată decizia și modul în care decizia luată a fost în contradicție cu situaţii similare din Republica Moldova din alegerile din trecut creează foarte multe semne de întrebare despre imparțialitatea și independența justiției. 

Pub

„În primul rând, Uniunea Europeană se așteaptă ca justiția din Republica Moldova să fie independentă şi imparțială, funcțională și profesională, transparentă și echitabilă. Acesta trebuie să fie și scopul reformei prin care trebuie să treacă sectorul, dar și modul în care funcționează justiția în Republica Moldova”

 „Eu nu cred că aici trebuie să căutăm responsabilitate din partea Uniunii Europene. Uniunea Europeană și-a exprimat în mod foarte clar poziția și anul trecut. Situația când nu s-a respectat poziția Uniunii Europene, dar și recomandările Comisiei de la Veneția și ODIHR/OSCE, a dus la includerea precondițiilor politice în memorandumul despre ajutorul macrofinanciar și a fost clar că atenția politică va fi mult mai mare asupra modului în care se vor implementa toate prevederile care țin de democrație, care țin de alegeri în Republica Moldova în viitor”, a concluzionat Peter Michalko

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub