Peste 3700 de cazuri de violență și abuz asupra copiilor, identificate în doar trei luni

Pe parcursul lunilor martie-mai 2013 în țară au fost înregistrate 3714 cazuri de violență asupra copiilor. Dintre acestea 1448 s-au manifestat prin abuz fizic iar 1460 prin abuz psihologic. Datele se conțin în primul raport elaborat de Ministerul Educației privind abuzul față de copii.

Potrivit ministrul Educației, Maia Sandu, chiar dacă majoritatea cazurilor au fost identificate de angajații sistemului educațional, multe dintre acestea s-au petrecut înafara instituțiilor de învățământ, transmite UNIMEDIA.
Peste 3700 de cazuri de violență și abuz asupra copiilor, identificate în doar trei luni
foto simbol (Foto: gorjeanul.ro)

Din numărul total de cazuri de abuz și violență asupra copiilor aproape 700 au fost cazuri de neglijare, 122 de exploatare prin muncă și 18 cazuri de abuz sexual. „211 cazuri grave suspecte de abuz au fost deferite poliției. Nu știm deocamdată care este finalitatea acestora”, a menționat ministrul Educație.

În același timp, sursa citată susține că în țara noastră există o problemă la capitolul percepției noțiunii de abuz și violență asupra copiilor. „Cadrele didactice au o înțelegere îngustă și deformată a abuzului față de copii. Analiza datelor denotă faptul că mai puțin au fost sesizate cazurile de neglijare și exploatare prin muncă. De asemenea, avem instituții și raioane unde au fost raportate zero cazuri de abuz, lucru care nu poate fi adevărat. Ne dorim să ajungem la o asemenea situație, dar mai avem de muncit până acolo. Avem și unele raioane unde cifrele sunt exagerate. Cazurile de conflict nu sunt neapărat și cazuri de violență sau abuz”, a subliniat Maia Sandu.

Prevenirea și combaterea abuzului față de copii în instituțiile de învățământ este una din prioritățile Ministerului Educației. Până acum au fost instruiți 116 formatori care vor asista Direcțiile raionale și municipale de învățământ în organizarea activităților de prevenire și combatere a violenței asupra copiilor.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub