Peste 2500 de clădiri din Chișinău vor fi reabilitate, în cadrul unui proiect de eficiență energetică

Primarul general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a anunțat despre demararea unui proiect important de eficiență energetică, care prevede reabilitarea termică a clădirilor publice și a blocurilor de locuit.

Acesta a anunțat despre proiect în cadrul unei conferințe de presă, unde a prezentat costurile și etapele de desfășurarea a acestuia, informează UNIMEDIA.

Peste 2500 de clădiri din Chișinău vor fi reabilitate, în cadrul unui proiect de eficiență energetică
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit lui Chirtoacă, în lista construcțiilor care vor fi reabilitate termic au fost incluse 2.500 de blocuri de locuit și 300 clădiri ale instituțiilor publice, precum grădinițe, școli sau spitale.

Proiectul prevede izolarea termică a acoperișului, pereților, reparația sistemului de ventilare, izolarea subsolurilor, înlocuirea geamurilor, instalarea iluminatului și a unui punct termic.
„Aceasta este o listă minimă de lucrări pentru a corespunde standardelor europene”, a precizat edilul.

Pub

Pentru implementare proiectului, municipalitaea ar avea nevoie de 450 mln de euro, bani care vor veni din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii Europene pentru Investiții.

„Sperăm ca până în iulie - august curent să avem aprobările celor două bănci, BERD și BEI, pentru ca mai apoi să avem aprobari de la autoritățile locale”, a menționat Chirtoacă.

Primarul a specificat că și locatarii vor trebui să contribuie cu aproximativ 10% din sumă. Mai mult, aceștia vor trebui să înființeze asociații de locatari.

„Noi estimăm contribuția locatarilor în bani propriu ziși de la 5 la 7 mii lei. De asemenea, locatarii sunt rugați să se adreseze la preturile de sector pentru a-și anunța dorința de a participa la program”, a mai subliniat Chirtoacă.

Pentru cei cu venituri mici sau din categorii social-vulnerabile, care nu vor putea veni cu constribuția materială dar vor dori să beneficieze de program, municipalitatea va veni cu programe sociale, unde vor fi examinate fiecare caz în parte.

Referitor la paleta de culori a blocurilor care vor fi renovate, Chrtoacă a precizat că se va opta pentru o gamă de culori aproape de cele deja existente, fără culori stridente.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub