Pavel Filip propune amânarea proiectului privind decriminalizarea unor infracțiuni economice, după o discuție cu Ambasadorul UE

Pavel Filip a decis să amâne pentru o săptămână aprobarea proiectului cu privire la decriminalizarea unor infracțiuni de ordin economic.

Pavel Filip propune amânarea proiectului privind decriminalizarea unor infracțiuni economice, după o discuție cu Ambasadorul UE
(Foto: UNIMEDIA)

Astăzi, ministrul justiției Vladimir Cebotari a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului, însă premierul a decis să amâne acest lucru, după ce a avut o discuție cu Amabasadorul UE, Peter Michalko, care și-a exprlimat unele îngrijorări cu privire la proiect.

"Propun să nu ne grăbim, să mai avem o discuție asupra acestui proiect de lege. Spuneam și cu altă ocazie, cel mai bine este să nu faci nimic. Dacă nu am fi pornit nici o reformă, ne-ar fi criticat doar pentru un singur lucru, că nu facem nimic. Dar odată ce am pornit mai multe reforme, se găsesc foarte mulți critici.

Pub

Sunt sigur că este o inducere în eroare, cu privire la acest proiect. Personal l-am trecut în lung și în lat și nu am văzut unde pot fi provocate aceste îngrijorări. Mai bine să luăm o pauză de o saptămănă, să avem dezbateri publice, să auzim încă o dată ce au de spus cei din mediul de afaceri. Și poate o să reușim, vom ruga și colegii din Parlament, astfel încât să fie aprobat în două lecturi anul acesta", a declarat Pavel Filip la ședința Guvernului. 

Adoptarea proiectului de lege propus de Ministerul Justiției, pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul penal, Codul de procedură penală, Codul contravențional etc.), ar putea "submina și mai mult încrederea populației în guvernare", scria centrului analitic "Expert-Grup".

"Proiectul propus spre consultare publică, de facto, oferă facilități penale escrocilor implicați în fraude bancare sau obstrucționarea supravegherii bancare. Acest fapt este inacceptabil într-o societate cu un nivel înalt al fraudelor economice și în care din sistemul bancar au fost sustrase recent mai mult de 10% din produsul intern brut", se scrie în nota de poziție a centrului.

Recent, Renato Usatîi scria că guvernarea ar pregăti schimbări la Codul Penal, pentru a-i ocroti de răspundere pe cei care au furat miliardul.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub