Parlamentul Germaniei, interesat de implicarea lui Vladimir Plahotniuc în „Furtul Miliardului": Mai mulți deputați din Bundestag cer informații și despre cele 3 cetățenii ale liderului PD

Furtul miliardului de la cele trei bănci din Republica Moldova a ajuns în atenția autorităților din Germania. Un grup de deputați din Bundestagul german a trimis guvernului federal un set de întrebări despre frauda bancară din RM. Aceștia sunt interesați despre implicarea lui Vladimir Plahotniuc în fraudă, dar și despre modul în care a fost condamnat Veaceslav Platon, scrie publicația NewsMaker.

Parlamentul Germaniei, interesat de implicarea lui Vladimir Plahotniuc în „Furtul Miliardului
(Foto: UNIMEDIA)

Potrivit sursei citate, deputații germani au reacționat după ce a fost publicat sinteza celui de-al doilea raport Kroll.

Cererea grupului de deputați din partea partidului „Stânga“ (Die Linke) al Bundestagului german a fost plasată pe site-ul parlamentului german la 7 februarie. Autorii documentului descriu evenimentele din Republica Moldova în urmă cu trei ani, atunci când de la Banca de Economii banca Socială și Unibank  pa fost furat 1 miliard $.

Pub

Deputații germani au făcut apeluri către parteneri internaționali de Republica Moldova, dar și din străinătate pentru a face o investigație amănunțită în acest caz.

 Deputații fracțiunii stânga au amintit că autoritățile germane anterior au cerut de la guvernul Republicii Moldova o investigație amănunțită în întoarcerea banilor furați și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

„Chiar dacă ancheta oficială nu s-a terminat, persoanele vinovate rămân la libertate”, se arată în solicitare.

Grupa de deputați din Germania au menționat faptul că procesul judecătoresc are loc cu ușile închise, ferit de ochii presei, dar și al societății civile.

În cererea deputaților german, de asemenea, este menționat și  Veaceslav Platon, care  au oferit autorităților din Republica Moldova schemele prin care au fost furați banii.

„Opoziția din Republica Moldova leagă lipsa rezultatelor în anchetă cu oligarhul Vladimir Plahotniuc care, practic, controlează organele de drept, Procuratura, și alte părți ale sistemului judecătoresc’’.

Sursa menționată mai scrie, că deputații germani au menționat despre sinteza raportului Kroll 2, care a fost publicat pe 20 decembrie 2017. Ei menționează că în sinteza raportului se arată cum au ieșit banii din băncii spre alte țări. De asemenea, cum 11.1milioane de euro au fost  transferate în Germania

În această ordine de idei, deputații germani au cerut de la autoritățile lor răspunsuri la 10 întrebări.

De exemplu, ce cunoaște guvernul german despre furtul biliardului din Republica Moldova, sau despre tranzacțiile dintre băncile germane și cele din Lituania, care potrivit raportului Kroll, au fost implicate în frauda din Moldova.

Totodată, deputații germani vor să cunoască despre cele trei cetățeni care le deține Vladimir Plahotniuc.

De menționat este că autoritățile germane trebuie să răspundă  direct la întrebările deputaților.

Partidul Democrat nu a venit cu o reacție în acest sens.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub