Palihovici confirmă: PCRM propune majorarea pragului electoral, PLDM - trecerea CNA în subordinea Guvernului

Liliana Palihovici, vicepreședintele Parlamentului, a confirmat că PCRM și PLDM au înregistrat pe parcursul zilei de ieri, 1 mai, la secretariat, două inițiative legislative ce prevăd majorarea pragului electoral și, respectiv, reîntoarcerea sub control guvernamental al Centrului Național Anticorupție, relatează UNIMEDIA.

Totodată, liberal-democrata a specificat că deocamdată nu au avut loc consultări între PCRM și PLDM în vederea identificării unei candidaturi pentru funcția de speaker.
Palihovici confirmă: PCRM propune majorarea pragului electoral, PLDM - trecerea CNA în subordinea Guvernului
Palihovici și Țap - deputați PLDM (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

Palihovici a confirmat că deputații comuniști au înregistrat un proiect de lege cu privire la modificarea pragului electoral în cadrul alegerilor parlamentare. „Sunt așa modificări și deja au intrat în procedură parlamentară. Este un proiect propus de un grup de deputați, care au o viziune a lor, alți deputați pot avea alte argumente. Trebuie să avem și opinia Comisiei Electorale și cea a societății civile, numai după asta vom decide dacă este nevoie de schimbat sau nu pragul electoral. La acest moment, PLDM-ul nu are  o poziție față de acest proiect, deoarece abia ieri a fost înregistrat”, a menționat sursa.

De asemenea, liberal democrații propun ca CNA să revină în subordinea Guvernului. „Există și un astfel de proiect, înregistrat de un grup de deputați din PLDM. De asemenea este în procedură parlamentară. Acum toți 101 de deputați au proiectul, pot să-l analizeze, să se consulte cu experții din domeniu. Argumentele vor fi prezentate atunci când va fi dezbătut. În nota informativă sunt prezentate toate argumentele noastre”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.

Consultările între PLDM și PCRM, planificate pentru astăzi în vederea identificării unei candidaturi, au ajuns într-un punct mort. „Până la acest moment nu a fost absolut nicio consultare și nu cred că vor fi până în seară. Urmează să vedem mâine care vor fi propunerile făcute de fracțiunile care au solicitat pauză”, a  mai spus Liliana Palihovici. Potrivit ei, Parlamentul trebuie să aleagă în termen cât mai scurt un speaker.

UNIMEDIA precizează că astăzi, 2 mai, ședința Legislativului a fost întreruptă până mâine la propunerea fracțiunii parlamentare a PCRM. Comuniștii au solicitat o pauză pentru ca fracțiunile parlamentare să se întrunească pentru consultări în vederea identificării unei candidaturi pentru funcția de speaker. Propunerea este cu atât mai neașteptată, cu cât până ieri formațiunea condusă de Voronin a solicitat petrecerea de urgență a alegerilor anticipate.

Liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a precizat că va solicita întrevedere cu reprezentanții fracțiunii PCRM întru întreținerea unor consultări pentru ziua de astăzi.

Liderul PSRM, Igor Dodon, susține că liberal-democrații și comuniștii au pregătite 6 proiecte de legi pe care le vor vota de comun acord.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub