Old Chișinău în imagini: Istoria aprovizionării cu apă a orașului (I)

Oamenii din vechime se stabileau în apropierea surselor de apă: râuri și lacuri. Râul Bîc, locația, fertilitatea solului, abundența resurselor bogate de apă au atras primii oameni care aveau să populeze Chișinăul, al cărui nume vine de la un loc situat pe malul Bîcului, lângă un izvor, numit Chişla Nouă, de la „izvor”, „fântână”.

Old Chișinău în imagini: Istoria aprovizionării cu apă a orașului (I)
(Foto: oldchisinau)

Strămoșii noștri vechi au ales să populeze panta ușoară de pe malul drept al râului Bîc. În apropiere, la cotitura râului, se zbătea un izvor puternic, abundent și energic, acel izvor dătător de viață care a și devenit centrul așezării, care a crescut cu timpul într-un oraș, devenit peste cinci secole, una dintre capitalele statelor europene.

Pub

Râul Bîc – primăvara abundent și turbulent, iar vara seca, insă era totuși o sursă generoasă de apă care a aprovizionat neobosit populația crescândă a localității, iriga solul negru și fertil, a contribuit la dezvoltarea agriculturii și creșterea animalelor. El, încă multe secole la rând, a fost, literalmente, o sursă de viață aoamenilor din oraș, în special industria acestuia, care, să există fără apă nu poate.

Pentru a citi articolul întreg, accesați altfel.md

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub