O șansă în plus pentru pacienții cu metastaze

Despre chirurgia cito-reductivă și chimioterapia hipertermică intraperitoneală

Recent, 3 experți în terapii oncologice ai clinicilor ACIBADEM au participat la “Zilele Medicale și Științifice ale IOB 2017”, eveniment de prestigiu pentru comunitatea medicală oncologică din România și din străinătate. 

O șansă în plus pentru pacienții cu metastaze
(Foto: acibadem.md)

În cadrul acestei manifestări organizate de Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” din București, prof. dr. Tamer Karsidag a prezentat o lucrare dedicată unei metode de tratament a cancerelor avansate, localizate mai ales în sfera peritoneală. Este vorba despre chirurgia cito-reductivă și chimioterapia hipertermică intraperitoneală ale căror beneficii ne-au fost descrise pe larg de chirurgul de top ACIBADEM care aplică metoda de 15 ani.

Ce înseamnă chirurgia cito-reductivă citoreducția și chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC)?

Prof. dr. Tamer Karsidag: Chirurgia cito-reductivă și chimioterapia hipertermică intraperitoneală (HIPEC) sunt metode care se aplică unor pacienți cu tumori diseminate în cavitatea abdominală. Dacă îndepărtăm cât mai mult țesutul tumoral și aplicăm chimioterapia la temperatură înaltă, creștem șansele de combatere a cancerelor din zona abdominală. Eu practic această tehnică de 15 ani, iar în lume se face de 25.

Ce tipuri de cancer pot fi tratate prin această metodă?

Prof. dr. Tamer Karsidag: La început, specialiștii au aplicat aceste tehnici doar în cancerele localizate în zona peritoneală, dar apoi au început să le folosească și în alte tipuri de afecțiuni precum cancerul gastric. Vorbim despre o intervenție chirurgicală de amploare, care durează mai mult de 8 ore, uneori și 14 ore, timp în care curățăm zona peritoneală, intestinele, vezicula biliară, splina, deci e o intervenție extrem de laborioasă. Iar după ce curățăm zona, aplicăm chimioterapia la temperatură înaltă, metodă care crește șansele de anihilare a cât mai multor celule maligne.

Având în vedere durata, putem vorbi despre una dintre cele mai dificile intervenții pentru tratarea cancerului?

Prof. dr. Tamer Karsidag: Da, acest timp de intervenție este una dintre cele mai dificile din chirurgia generală. Este imposibil de realizat prin metode laparoscopice, deci este o tehnică ce presupune câmp deschis, cu incizii mari, care ne permit să curățăm zona și să îndepărtăm țesuturile afectate de cancer și metastaze.

Ce fel de echipamente folosiți pentru a vizualiza mai bine zona tratată?

Prof. dr. Tamer Karsidag: La început, folosim aparatura clasică, dar după ce aplicăm chirurgia cito-eductivă, folosim dispozitive speciale pentru a aplica medicamentele din chimioterapie. Practic, tehnologia ne ajută să injectăm apa încălzită cu agenți chimioterapeutici care distrug celulele maligne, apoi să o extragem.

Care sunt avantajele pentru pacient și ce stadii de boală tratați prin chirurgie cito-reductivă?

Prof. dr. Tamer Karsidag: Cu ajutorul acestor metode, reușim să prelungim speranța de viață a pacienților cu o perioadă cuprinsă între 6 luni și 4 ani, iar acest lucru este un beneficiu clar pentru persoanele cărora li se aplică metoda. Continuare și mai multe detalii pe www.acibadem.md

Mai multe detalii și infomații pe www.acibadem.md.

Dacă vă confruntați cu o problemă de sănătate și aveți nevoie de un tratament complex sau o opinie medicală – contactați Reprezentanța Acibadem în Republica Moldova:

Tel: 060 999 144 / 022 876 568

FB.com/AcibademMoldova 

www.acibadem.md
Str. București 79/11, Mun. Chișinău

 

 P.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub