Noile monede de 1 și 2 lei, puse în circulație de BNM de două săptămâni

De mai bine de două săptămâni, Banca Națională a Moldovei a pus în circulație noile monede metalice de 1 și 2 lei. Acestea vor circula în paralel cu bancnotele existente de aceeași valoare nominală. Șeful Departamentului operațiuni cu numerarul din cadrul BNM, Corneliu Melnic, susține că monedele de 5 și respectiv de 10 lei vor fi puse în circulație până la sfârșitul anului curent.

Noile monede de 1 și 2 lei, puse în circulație de BNM de două săptămâni
(bnm.md)

Potrivit informațiilor, banii sunt puși în circulație prin intermediul băncilor licențiate, atunci când acestea se adresează la BNM după numerar.

Corneliu Melnic a precizat că unii vânzători privesc cam sceptic la aceste monede, dar oricum ele sunt acceptate în orice magazin, centru comercial chiar și la piață, oamenii fiind bine informați.

Pub

Dânsul a ținut să puncteze că monedele sunt un pic mai incomode decât bancnotele de hârtie, deoarece cetățenii nu s-au obișnuit cu ele.

„Totuși, acestea nu sunt grele, e nevoie doar de ceva timp ca cetățenii să se familiarizeze cu ele”, a declarat Șeful Departamentului operațiuni cu numerarul din cadrul BNM.

UNIMEDIA amintește că noile monede sunt introduse urmare unui amplu studiu economic privitor la utilizarea banilor în numerar în Republica Moldova și pe plan internațional. Potrivit acestuia, bancnotele cu valoare mică utilizate în Republica Moldova au intrat în „zona de monetizare” – definită prin folosirea lor frecventă pentru cumpărături zilnice – ceea ce explică uzura lor rapidă. Banca Națională a Moldovei a angajat consultări publice, în vara-toamna anului trecut, cu experți independenți, autorități locale și centrale, reprezentanți ai mediului de afaceri și bancar, care au confirmat concluziile formulate de studiul BNM. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub