Noi metode în tratarea diabetului

Inovațiile și progresele tehnologice a metodelor de tratament, precum și perfectionarea continuă, treptat duc la fabricarea unui pancreas artificial și dispozitivelor moderne de măsurare a glucozei care funcționează la fel ca telefonul mobil inteligent (smartphone), avînd scopul de a ameliora calitatea vieţii la diabetici.

Noi metode în tratarea diabetului
(Foto: Acibadem)

Diabetul, care afectează negativ calitatea și durata de viață, cu evoluție silențioasă atunci când nu este diagnosticat, este o boală cu rata de incidență în creștere în ultimul timp. Cei mai mulți diabetici nu sunt conștienți de existenta bolii! Conștientizarea prezenței diabetului zaharat și modificarea stilului de viaţă sunt esențiale pentru prevenirea daunelor cauzate de această boală. În acest articol, vă împărtășim informațiile pe care le-am primit de la doctorul Yaser Süleymanoğlu, specialist în boli interne în Clinica de Diabet din Clinica Ambulatorie Acıbadem Bağdat, privind diabetul zaharat, metodele de tratament și produsele tehnologice prietenoase cu pacienții diabetici.

Care este semnificația diabetului în raport cu sănătatea umană?

Diabetul este o boală care trebuie analizată extensiv. Boala, descrisă pe scurt ca dezechilibrul zahărului din sânge, se manifestă prin nivelul glucozei mai mare decât în mod normal. Această afecțiune condiționează leziuni pe termen scurt sau lung în organe. Rata de incidență a diabetului zaharat a crescut în ultimii ani. Această boală, de obicei însoțită de obezitate, este mai frecventă în metropole. Consecințele diabetului zaharat, precum și problemele de sănătate pe care le provoacă, sunt foarte complicate. Boala are multe efecte adverse cum ar fi tulburări de vedere, tulburări cardiace, lezarea terminațiilor nervoase și scăderea duratei de viață.

Numărul celor care au boala fără a fi conștienți de ea nu este deloc scăzut.

Care sunt simptomele bolii?

Există două tipuri principale de diabet: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Diabetul de tip 1 se dezvoltă în general la copii. Se poate manifesta ca consecință la stresul acut, gripă severă sau infectii ale tractului urinar. Copiii diabetici se adresează în general pentru consult cu probleme cum ar fi frecvența ridicată a urinării și uscăciunea în gură. Boala poate fi diagnosticată instantaneu prin detectarea unui nivel ridicat de glucoză în urină sau în sângele pacienților. Acești copii, totuși, reprezintă doar 5% din totalul populației diabetice. În tratamentul diabetului zaharat de tip 1, pacienții inițiază imediat insulină și se află sub supraveghere atentă.

Problema reală implică restul  95% pacienți din populație. Acest grup, care implică  în general persoane cu vârste cuprinse între 35 și 40 de ani, constă din oameni supraponderali cu antecedente familiale de diabet care nu practică sportul sau nu mănâncă sănătos. Cei care lucrează toată ziua fără a avea grijă de mâncare și ajung la frigider în mod frecvent doar în timpul serii de asemenea fap parte din acest grup. Boala, în general, tinde să progreseze încet și insidios în corpurile acestor oameni.

Boala se manifestă prin următoarele simptome cum ar fi slăbiciunea pentru dulciuri, fiind frustrat la foame, devenind somnoros după mese și pofticios pentru anumite alimente. Diabetul zaharat de tip 2 apare în două forme, prediabet - condiție clinică asimptomatică și diabet zaharat normal - boală care se manifestă prin anumite simptome. Grupul cu cel mai mare risc este format din persoane cu prediabet. Deoarece acești oameni nu simt nevoia de a consulta un medic, ei nu știu că au o afecțiune medicală. Ei cred că pur și simplu iubesc hrana și din acest motiv acumulează greutate. Pe de altă parte, cei cu diabet zaharat normal sunt diagnosticați și li se administrează rapid un tratament. 

Este posibilă recuperarea totală de diabet?

În cazurile în care boala este simptomatică, 50-60% din pancreas este deja pierdut. De aceea, diabetul este o boală care persistă toată viața. Tratamentul constă în schimbarea stilului de viață, alimentație sănătoasă, exerciții fizice și medicamente. Medicamentele nu sunt necesare în cazurile în care boala poate fi ținută sub control cu exerciții și o dietă sănătoasă. În alte cazuri, totuși, pacienții au nevoie de unul sau două medicamente. Uneori, este necesar ca pacienții să administreze insulină suplimentar la medicamente. Important este ca nivelul glucozei din sânge să fie menținut în mod corespunzător sub control. Aceasta asigură prevenirea afectării organelor care poate apărea din cauza diabetului.

Continuare și mai multe detalii pe www.acibadem.md

Dacă vă confruntați cu o problemă de sănătate și aveți nevoie de un tratament complex sau o opinie medicală – contactați Reprezentanța Acibadem în Republica Moldova:
Tel: 060 999 144 / 022 876 568
FB.com/AcibademMoldova 
www.acibadem.md
Str. București 79/11, Mun. Chișinău

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub