Noi măsuri antifraudă la BAC, începând de anul viitor

După ce în cadrul sesiunii de bacalaureat 2013 a fost implementat sistemul de monitorizare video, începând cu anul viitor ar putea fi implementate și alte măsuri care să prevină frauda din timpul examenelor. Ministrul Educației, Maia Sandu, se arată mulțumită de rezultatele obținute în acest an, însă își propune să împiedice ieșirea testelor în afara centrelor de BAC, relatează UNIMEDIA.

Șefa de la Educație a evitat să spună despre ce sistem este vorba, dar a asigurat că va fi unul eficient.
Noi măsuri antifraudă la BAC, începând de anul viitor
Maia Sandu, ministrul Educației (Foto: UNIMEDIA / Igor Vrabie)

„Era important să implementăm acest sistem cu camere, acum avem dovada. Până acum venea candidatul și spune că nu a copiat, dovediți că am copiat. Acum îi arăți înregistrarea și nu poate să mai zică nimic. Condițiile nu s-au schimbat în acest an, noi doar ne-am asigurat că ele se respectă în acest an”, a specificat Maia Sandu în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV Chișinău.

În context, ministrul a vorbit despre noi măsuri antifraudă care urmează să fie implementate începând cu anul viitor. „Nu este corect ca testul de BAC să părăsească centrul de BAC, dar în situația în care testul ajunge la 30 mii de oameni este complicat să te asiguri că acest lucru nu se va întâmpla. Deși toți au semnat declarația pe propria răspundere, oricum au intrat cu telefoane. Noi ne-am concentrat eforturile pentru a preveni intrarea de informații în centre. De anul viitor, vom avea niște soluții și pentru această problemă. Nu o să spun acum despre ce este vorba, dar o să vedeți la anul că va fi mai greu să se facă acest lucru”, a menționat sursa.

Până la urmă, Sandu nu crede că scoaterea testelor a avut un impact major pentru obiectivitatea evaluării elevilor. „Nu pretindem că a fost un proces perfect. Știm că a mai existat și fraudă, dar rezultatele arată cu a fost mult mai mică”, a accentuat aceasta.

UNIMEDIA precizează că în acest an, potrivit datelor preliminare de după contestații, circa 40% din candidați nu au promovat cel puțin un examen de BAC. Elevii care au obţinut note insuficiente vor putea susține examenele în mod repetat în perioada 15-20 iulie.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub