Noi majorități în 13 raioane din republică. Coaliții Pro-Europene și la nivel local

La nivelul a 13 consilii raioane din țară se vor forma noi majorități, pe exemplul Coaliției Pro Europene de la nivel central. Un acord în acest sens a fost semnat astăzi, 12 martie, de către liderii celor trei partide aflate la guvernare, transmite UNIMEDIA.
 
Acordul cu privire la consolidarea forțelor la nivel local vine să îmbunătățească nivelul de guvernare la nivel local și central, și să excludă coalițiile dintre partidele coaliției și PCRM. Astfel, se dorește excluderea comuniștilor din procesul decizional.
 
Noi majorități în 13 raioane din republică. Coaliții Pro-Europene și la nivel local
Liderii Coaliției Pro Europene (Foto: captura imagini video privesc.eu)

„După alegerile locale din 2011, în teritorii, la nivel de consilii raionale, colegii noștri au luat decizii în conformitate cu înțelegerile locale. În unele raioane am reușit să resetăm aceste alianțe. Acum, avem în 13 raioane coaliții diferite decât cele la nivel central. În 8 raioane majoritatea este asigurată de PLDM și PCRM, în alte 5 de PD și PCRM. Este evident că această situație crează anumite dificultăți la implementarea politicilor de interes național. De ce acum? În ultimul timp noi am avut multe obstrucționări a procesului de integrare europeană, un anumit soi de sabotaj”, a subliniat liderul PLDM, Vlad Filat.
 
Liderii partidelor au subliniat că formarea coalițiilor la nivel local ar fi fost mai bine să se întâmple încă după alegerile din 2011.  
 
„Dincolo de faptul că reprezentăm formațiuni politice distincte, noi ne-am angaja să atingem anumite obiective de politică externă și internă. Sunt necesare acțiuni comune, nivel central și local, pentru consolidarea procesului decizional. Am observat de-a lungul anilor că deciziile adoptate la nivel central sunt parțial sau integral neîndeplinite, transmise eronat, etc. Noi, la nivel de fiecare partid, am purtat discuții cu conducerea organizațiilor raionale de partid. Nu este un apel și un proces unilateral, de sus în jos. Pe alocuri acest proces o să meargă mai ușor, pe alte locuri va trebui să fie monitorizat, susținut și colegii să fie ajutați”, a subliniat Liderul PD, Marian Lupu.
 
Liberal-reformatorii spun că acest lucru trebuie să se întâmple „mai bine mai târziu decât niciodată”.

„Noi după perioada din 2011 ne-am ciocnit de anumite anemozități, pe alocuri exagerate. Chestia asta a durat o vreme. vrem să clarificăm lucrurile și să arătăm că coaliția funcționează și a nivel local”, a adăugat Ion Hadârcă, lider PLR.
 
Textul Acordului urmează să fie făcut public în scurt timp.

 

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub