Noi detalii în dosarul Plahotniuc de la Moscova: Liderul PD este acuzat de crearea unui grup criminal pentru asasinarea lui Renato Usatîi

Site-ul de știri „Kommersant” a făcut publice detalii despre dosarul penal din Rusia în care este anchetat liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

Noi detalii în dosarul Plahotniuc de la Moscova:  Liderul PD este acuzat de crearea unui grup criminal pentru asasinarea lui Renato Usatîi
(Colaj: UNIMEDIA)

Comitetul pentru investigații din Federația Rusă îl acuză pe Plahotniuc de organizarea unui grup criminal pentru asasinarea președintelui formațiunii „Partidului Nostru” Renato Usatîi. Este motivul principal pentru care anchetatorii ruși au cerut deschiderea unui dosar penal și, potrivit sursei, liderul PD, este dat deja în căutare internațională.

Cu toate acestea, Interpol a refuzat deja Rusiei căutarea internațională a lui Plahotniuc, considerând că urmărirea penală este motivată politic, mai scrie publicația.

Pub

Miercuri, într-o ședință închisă, la Moscova, a fost examină plângerea avocatului Iadvighi Habarovoi care a contestat arestul în lipsă a lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit apărătorului, nu sunt dovezi care să îl lege pe bănuit în acest dosar.

Ca urmare, una din judecătoriile orașului Moscova, a respins recursul de apărare. Astfel a decis că Vladimir Plahotniuc ar trebui să fie plasat în detenție provizorie pentru un termen de două luni, imediat ce ar ajunge în Rusia. Sau în cazul în care va fi arestat în altă țară și extrădat în Federația Rusă. 

Potrivit informațiilor oferite de Kommersant, în 2014 Vladimir Plahotniuc ar fi decis să îl elimine pe adversarul său politic Renato Usatîi. Astfel, acesta a creat o organizația criminală în care intre o persoană pe nume Rusu și alți indivizi neidentificați. Potrivit investigațiilor, aceștia au determinat locul aflării lui Renato Usatîi și orarul activităților.  După aceea, ei au determinat locul viitorului atac, au pregătit căile de retragere și au obținut arme de foc.

Suspecții i-ar fi declarat lui Plahotniuc că sunt gata pentru asasinat, însă, în urma unor ircumstanțe neelucidate, aceștia nu au putut duce planul până la capăt.

Dosarul penal pentru tentativă de omor a fost deschis datorită faptului că Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi sunt cetățeni ai Federației Ruse, se anunță în materialul oferit de Kommersant.

Acum, Renato Usatîi locuiește într-o suburbie a orașului Moscova. Anterior, acesta a declarat că Plahotniuc pregătește un atac asupra sa. Renato Usatîi ar fi refuzat să discute cu reporterii Kommersant.

Potrivit anchetatorilor, unul din personajele cheie al dosarului, este un suspect cu numele Rusu, care însă, nu a primit nicio măsură de detenție. În același timp, autoritățile ruse au reținut mai mulți moldoveni cu același nume, care sunt acuzați de furturi și alte fărădelegi. Jurnaliștii ruși presupun spun că unul din ei ar putea fi suspectul căutat în dosarul Plahotniuc.  

Potrivit „Kommersant“, la scurt timp după decizia instanței de arest absență a lui Vladimir Plahotniuc, autoritățile competente din Federația Rusă sau adresate biroului central al Interpol din Lyon, cu o cerere de căutare a șefului organizației Partidului Democrat din Moldova în țările în care Interpol are jurisdicție. Cu toate acestea, Interpol a respins cererea, referindu-se la art. 3 din Carta sa, care prevede: „Organizația prevede interzicerea oricărei implicări din punct de vedere de natură politică, militară, religioasă sau rasială".

În Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, decizia Curții de la Moscova a fost numită „șantaj politic". „Este clar că se continuă persecuția politică a lui Vlad Plahotniuc. Acesta este șantaj politic, care are loc într-un an electoral”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului. Vitalie Gămurari crede că decizia instanței nu este întâmplătoare a fost făcută tocmai la 10 ianuarie - ziua în care președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a semnat o lege care interzice retransmisia programelor de știri și de informații analitice rusești în RM, notează Kommersant.

Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi au fost prietenii şi partenerii de afaceri înainte de 2014, când acesta din urmă a venit în politica moldovenească şi a început repede să câștige popularitate. Usatîi a criticat dur coaliția de guvernare în care intra și Partidul Democrat, mai scrie Kommersant.

Judecătoria de Stat din Moscova a recunoscut legalitatea arestului în lipsă a liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, bănuit de tentativă de omor din motive politice, transmit reporterii RIA Novosti din sala de ședințe.

"Decizia tribunalului Basmannii să fie lăsată fără schimbare, cererea de recurs- nesatisfăcută", a declarat judecătorul pe caz, scrie ria.ru.

Vlad Plahotniuc este cercetat penal în Federația Rusă. Potrivit portalului Judecătoriei Basmanîi din Moscova, la 30 noiembrie curent, a fost înregistrat un dosar penal pe numele lui Plahotniuc. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub