NewsMaker: Cum PDM și apropiații fracțiunii câștigă în baza reformei sistemului de servicii publice

Membrii Partidului Democrat și cei apropiați fracțiunii au câștigat și continuă să câștige în baza reformei sistemului de servicii publice, scrie newsmaker.md. Ar fi vorba despre deschiderea în diferite regiuni a filialelor Agenției de Servicii de Stat, pentru care autoritățile cumpără sau închiriază clădiri de la „poporul lor". Și, după cum s-a dovedit, această schemă de plasare a instituțiilor de stat a funcționat mult timp.

NewsMaker: Cum PDM și apropiații fracțiunii câștigă în baza reformei sistemului de servicii publice
(Foto: UNIMEDIA)

Agenția de stat a fost creată în primăvara anului trecut ca parte a reformei administrației publice. Agenția a format o fuziune a cinci instituții de stat: Registru, Cadastru, Serviciul de stare civilă, Camere de înregistrare și licențiere. Iar baza pentru un nou „super-departament" a fost Întreprinderea de Stat Registru. Potrivit planului guvernului, datorită fuziunii, toate serviciile acestor agenții de stat vor oferi un mod de „singură fereastră", care va reduce la minimum birocrația și corupția.

Pentru activitatea agenției în regiuni, guvernul a decis crearea a 35 de centre multifuncționale de servicii de stat (sucursale ale Agenției). În același timp, unele dintre acestea sunt plasate în clădirile, care au fost cumpărate sau închiriate de la reprezentanții Partidului Democrat sau de la persoane apropiate acestuia. Și, după cum sa dovedit, această schemă de plasare a instituțiilor de stat a funcționat mult timp.

Pub

Un exemplu ar fi în Criuleni, în 2013, filiala locală Registru a închiriat o clădire de birouri și terenul de la compania BUREX, care este deținută de Iulian Dumitru și Filip - fiii primului-ministru, unul dintre liderii Partidului Democrat, Pavel Filip. Termenul de închiriere este de 25 de ani. 

Compania Burex a devenit proprietarul clădirii în același an. Înainte de aceasta, a aparținut unei alte companii asociate familiei lui Filip, InterBurex. Clădirea a fost luată de InterBurex în 2007 prin decizia consiliului de acționari al fabricii de cofetărie Bucuria. Pavel Filip, ne amintim, din 2001 până în 2008 a fost directorul general al SA „Bucuria".

După cum s-a raportat în cadrul Agenției de Servicii de Stat ca răspuns la solicitarea autorilor materialului, Registru a închiriat clădirea și terenul gratuit. În schimb, în anul 2014, au fost alocate de la Trezoreria de stat 2,4 milioane de lei pentru reparații în interiorul clădirii, amenajări interioare și exterioare și amenajări peisagistice.

Continuarea o puteți citi aici

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub