New Eastern Europe: La toamnă, Moldova nu va mai avea „eticheta” unei povești de succes

„Miniștrii de externe ai Poloniei, Marii Britanii și Suediei, Radoslaw Sikorski, William Hague, și respectiv Carl Bildt, supranumiți în mass-media moldovenească „trio-ul european” au vizitat recent Chișinăul. Sosirea lor în capitala Republicii Moldova a coincis cu momentul culminant al celei mai mari crize politice din 2009”, scrie revista trimestrială New Eastern Europe, citată de UNIMEDIA.
New Eastern Europe: La toamnă, Moldova nu va mai avea „eticheta” unei povești de succes
Poză simbol (Foto: trm.md)

„Vizita "trio-ului european" a fost planificată cu mult înainte. Din această cauză, am putea spune că Sikorski, Bildt și Hague de voie, de nevoie s-au găsit în mijlocul acestui dezastru politic. Este foarte posibil ca prim-ministrul Vlad Filat a planificat intenționat calendarul de evenimente politice pentru a utiliza această vizită ca să arate că Republica Moldova este încă percepută ca un elev excelent al integrării europene”, se mai spune în articol.

Potrivit autorului, „între timp, a devenit clar faptul că la summit-ul de toamnă a Parteneriatului Estic, unde va fi semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova nu va mai avea "eticheta" unei povești de succes”.

„Posibil, obiectivul inițial al vizitei a fost de a demonstra societății moldovenești că, chiar dacă țara nu va obține un statut de membru asociat al UE în acest an, procesul de integrare europeană nu ar trebui să fie oprit, iar Republica Moldova poate conta în continuare pe sprijinul aliaților săi occidentali”, mai scrie publicația.

„Vorbind despre vizita oficialilor europeni, este greu să nu observi faptul fără precedent, și anume vizita miniștrilor Sikorski și Bildt în regiunea nerecunoscută transnistreană. Desigur, acest teritoriu separatist a fost deja vizitat de diplomați europeni, dar nu de acest rang. Aparent, vizita la Bender a lui Sikorski și Bildt poate fi interpretată drept un semnal clar că, datorită unor astfel de vizite, Transnistria nu va mai fi văzută ca "un paria" european”, conchide autorul articolului.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub