Negocierile Brexit: UE și Marea Britanie nu au ajuns la un numitor comun. Divergențele au apărut în problema hotarului nord-irlandez

UE și Marea Britanie nu au ajuns la un acord în negocierile privind Brexit și nu au putut trece la etapa următoare, a anunțat Theresa May, care se află acum în Bruxelles. Discuțiile urmează să continue spre sfârșitul săptămânii.

Divergențele ar fi survenit la subiectul Irlandei de Nord. Aceasta însă nu a fost unica problema sensibilă, scrie BBC.

Negocierile Brexit: UE și Marea Britanie nu au ajuns la un numitor comun. Divergențele au apărut în problema hotarului nord-irlandez
(Foto: pinterest.com)

Premierul Irlandei, Leo Varadkar a declarat că este "surprins și dezamăgit" de faptul că Theresa May s-a răzgândit în privința acordului legat de situația frontierei nord-irlandeze, înțelegere care pare să fi fost decisă mai devreme în acea zi.

Marea Britanie ar fi fost pregătită ca Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală și piața unică a UE, relatează bbc.com.

Pub

Totuși, Theresa May ar fi întrerupt negocierile pentru a se sfătui cu lidera Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord, Arlene Foster. Foster a declarat că partidul ei nu va accepta nici un fel de "divergență regulatorie" care va separa Irlanda de Nord de restul Marii Britanii. Irlanda de Nord se vrea ieșită din Uniunea Europeană, ca și restul țării.

Partidul DUP, al lui Arlene Foster, are 10 deputați în Parlamentul britanic, iar sprijinul lor este vital pentru guvernul conservator, condus de Theresa May, care a rămas fără o majoritate parlamentară în Camera Comunelor, după alegerile din iunie curent.

Recent, primarul Londrei declarase că vrea status special pentru capitala țării, ca cel care ar putea să îl obțină Irlanda de Nord și anume, să beneficieze de un acord special care să-i permită să rămână după Brexit în piața unică și în uniunea vamală a Uniunii Europene.

Scoția și Țara Galilor și-ar fi exprimat aceeași dorință, potrivit unor înalte figuri politice, a scris și Reuters.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub