Muntean este convins că americanii și europenii stau în spatele „schimbării la față” a lui Voronin
În ultimul an, Vladimir Voronin și-a schimbat retorica, a renunțat la lupta cu oligarhii și aderarea la Uniunea Vamală, și a început să vorbească tot mai des despre modernizarea Republicii Moldova după modelul european. Comunistul Iurie Muntean este convins că liderul PCRM a fost influențat de către americani și europeni, transmite UNIMEDIA.
 
Potrivit lui Muntean, în ultima perioadă Vladimir Voronin se bucura de o atenție sporită din partea emisarilor din occident.
 
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

 

„Tot mai des au început să vină diverși emisari: ambasadori și trimiși speciali, actuali și foști miniștri, prim-miniștri și șefi de stat. Vladimir Voronin avea câte 15 asemenea întrevederi în fiecare zi, de dimineața până seara. În mod special, aceste vizite s-au îndesit în a doua jumătate a anului 2013. Ruși nu eram printre acești emisari. Ambasada Federației Ruse a avut un comportament pasiv. Nu erau doar reprezentanți ai Uniunii Europene, dar și a partenerilor transatlantici, diverși americani și canadieni. Deci, Washington-ul și Bruxelles-ul și-au fixat clar ținta, asta era Vladimir Voronin. Voronin se complăcea în această situație. Timp de opt ani, cât a fost președinte, el s-a obișnuit cu așa atitudine”, a declarat comunistul în cadrul emisiunii „Politica” de la TV7.
 
Muntean este convins că Voronin primea instrucțiuni de la ambasadorul SUA la Chișinău. „Dar, trebuie să menționez că scopul acestor întrevederi nu aveau un caracter protocolar, deoarece durau mai mult de jumătate de oră - o oră. Atunci când ambasadorul SUA vine la președintele celui mai mare partid din Republica Moldova și stă câte două ore - eu înțeleg că este vorba de instrucțiuni. În aprilie 2014, la una din întrevederile cu ambasadorul SUA, Voronin brusc a afirmat că în listele PCRM nu vor fi radicali și a dat nume, ne-a numit „grupa lui Tkaciuk”. Se pare că lui despre asta i-au spus anterior, iar Voronin a executat”, a adăugat sursa citată.
 
„Dintr-o dată, conducerea partidului a început să renunțe la scopurile și la obiectivele pe care și le-a stabilit anterior, de la valori, etc. S-a renunțat la lozinca: „Moldova fără oligarhi”, care a fost preluată de Usatîi, apoi renunțăm să mai promovăm aderarea la Uniunea Vamală și la revoluția de catifea. Retorica lui Vladimir Voronin s-a schimbat. De vină sunt, întâi de toate Washington-ul și Bruxelles-ul, pentru că acele schimbări care au avut loc în partid în decurs de jumătate de an au fost operate în interesele acestei părți a lumii”, consideră Iurie Muntean. 
 
Totodată, acesta nu exclude că și Vlad Plahotniuc este implicat în această schemă, pentru că slăbirea PCRM este în interesul direct al Partidului Democrat. „Nu exclud că și Plahotniuc are o implicare în schimbarea la față a lui Voronin. Nu pot să fiu categoric pentru că nu am asistat a aceste întrevederi, dar este evident că asta îi convine partidului care aparține lui Plahotniuc. Oare nu este evident? Vedeți cu cine PCRM formează coaliție? Poate fi o coaliție deschisă sau ascunsă. Poate să voteze Guvernul, în schimbul unor funcții la CCA, CEC sau Curtea de Conturi”, a conchis fostul secretar executiv al PCRM.

Pub

Raportează o eroare

Știm că nu suntem perfecți.

Dacă ai depistat o eroare în text, te rugăm să selectezi pasajul greșit, și să apeși CTRL+ENTER pentru a o expedia editorilor noștri.

Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai buni.