Muntean: Alegerile din România au fost câștigate de susținătorii unei absorbții „treptate” a Republicii Moldova

Alegerile din România au fost câștigate de susținătorii unei absorbții „treptate” a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de către secretarul general al PCRM, deputatul Iurie Muntean, pentru ziarul rus „Izvestia”, transmite UNIMEDIA.
Muntean: Alegerile din România au fost câștigate de susținătorii unei absorbții „treptate” a Republicii Moldova
Iurie Muntean, deputat PCRM (Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie)

Aceste alegeri au fost urmărite de Chișinău, atât de partidele Alianței de guvernare cât și opoziția de stânga. Potrivit secretarului executiv al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Iurie Muntean, „învingătorii în aceste alegeri nu se deosebesc atât de mult la capitolul politica externă de radicalii de dreapta. Ei, de asemenea, pledează pentru absorbţia Republicii Moldova, doar că nu sunt atât de obsesivi pe acest subiect”.

De altă părere este politologul transnistrean, Serghei Ilicenko, care consideră că România va avea de acum o politică „mai moderată” față de vecinul său din Est și „fără isterii inutile la adresa Federației Ruse”. „În condițiile unei crize dificile, Bucureștiul va adopta o politică de parteneriat mai echilibrat atât cu Moldova, cât și cu Rusia”, spune Ilicenko.

Vicedirectorul Institutului țărilor CSI de la Moscova, Vladimir Jarihin este de părere că nici Moscova, dar nici nerecunoscuta Transnistria nu ar trebui să lase ademenite cu privire la posibile schimbări în politica românească. „Cel mai probabil se va schimba tonalitatea. Nu vor fi emise atât de activ pașapoarte moldovenești, mai puțin scandalos vor fi percepute acțiunile Rusiei cu privire la încercările de a deschide un consulat în Transnistria”, declară expertul rus.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub