Motivul pentru care pasagerii avioanelor sunt rugați să ridice obloanele ferestrelor la decolare și aterizare

Persoanele care nimeresc locul de la fereastră sunt de obicei rugate de însoțitorii de zbor să ridice și să coboare obloanele, cel mai des în timpul decolării și aterizării, când personalul trebuie să vadă exteriorul aeronavei. 

Motivul pentru care pasagerii avioanelor sunt rugați să ridice obloanele ferestrelor la decolare și aterizare
(Foto: UNIMEDIA)

Explicația are legătură cu măsurile stricte de siguranță de la bordul aeronavelor. De exemplul, regulile SUA spun că un avion trebuie evacuat în 90 de secunde în caz de urgență, de menționat fiind și faptul că majoritatea incidentelor au loc în timpul decolărilor și aterizărilor, relatează digi24.ro.

Obloanele trebuie, așadar, ridicate în timpul acestor manevre, pentru ca echipajul să poată vedea ce se întâmplă în afara avionului și să depisteze eventuale defecțiuni sau pericole - foc la motor, de exemplu. De asemenea, obloanele ridicate le permit însoțitorilor de zbor să decidă ce uși să folosească în caz de evacuare de urgență.

Pub

Apoi, în timpul decolărilor și aterizărilor, lumina ambientală este redusă în intensitate. Acest lucru permite ca ochii pasagerilor și echipajului să se obișnuiască la lumina naturală. În cazul unei evacuări de urgență, o lumina foarte puternică la care ochii nu sunt adaptați poate dezorienta atât pasagerii, cât și echipajul avionului. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub