Moser: Acțiunile unilaterale pun în pericol soluționarea conflictului transnistrean

Ambasadorului SUA în Moldova, William Moser, face apel către autoritățile de pe ambele maluri ale Nistru să reducă tensiunele și să ajungă la un numitor comun. Totodată, Moser a făcut o comparație între zidul Berlinului și conflictul transnistrean, menționând că problema poate fi soluționată dacă exstă voință politică. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul național de televiziune, notează UNIMEDIA.
Moser: Acțiunile unilaterale pun în pericol soluționarea conflictului transnistrean
William Moser (Foto: UNIMEDIA/ Igor Vrabie)

„Acțiunile unilaterale de pe ambele părți nu vor ajuta, dar vor pune în pericol soluționarea conflictului transnistrean. Vreau să recomand tuturor să încerce să reducă tensiunea şi să înţeleagă că trebuie să locuim într-un spaţiu comun. Dacă ar exista voință politică de pe ambele maluri, conflictul ar fi soluționat. Noi nu putem face altceva decât să insistăm ca ambele părți să ajungă la un numitor comun și să continue un dialog constructiv”, a spus ambasadorul SUA în Republica Moldova. 

În context, sursa susține că atât soluționarea conflictului, cât și apropierea de Uniunea Europeană, pot fi realizate concomitent.

„În anii '90, am fost diplomat tânăr în Germania și credeam că acel perete de la Berlin va dura toată viața. Noi nu avem o astfel de divizare între Transnistria și Moldova. Așadar sunt șanse reale ca acest conflict să fie soluționat. Nu trebuie să ne pierdem speranța. Eu cred că este important ca RM să se axeze pe reunificarea țării. Am încurajat permanent reprezentanții ambelor maluri ca să se gândească la viitorul țării, dacă nu va fi un stat unificat”, a mai adăugat oficialul american.

Totodată, Moser susține că negocierile în formatul „5+2” sunt viabile și este foarte important ca părţile să discute între ele. 

UNIMEDIA amintește că Șevciuk a semnat decretul „Cu privire la frontiera de stat a republicii moldovenești nistrene”, care stabilește limitele așa-numitei frontieri „de stat” și politicilor de frontieră a rmn. În limitele așa-numitei graniţei este inclus şi oraşul Bender, cu 3 sate, printre care şi Varniţa.

Astăzi, 20 iunie, deputaţii din Parlamentul de la Chişinău au decis să organizeze o şedinţă specială a Legislativului, în care vor fi abordate problemele din Transnistria şi provocările separatiştilor în raport cu Chişinăul.

Pub

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub