Moody's: Ratingul guvernului Moldovei ar putea fi redus dacă nu vor continua reformele asociate cu programul FMI

Ratingul Republicii Moldova de B3 stabil reflectă puterea sa economică scăzută, instituții slabe și vulnerabilitatea țării la șocuri externe, transmite Serviciul de Investiții Moody's, în urma raportului "Guvernul Moldovei- B3 stabil, Analiza anuală de credit", care este o actualizare a situației pentru piețile din lume.

Moody's: Ratingul guvernului Moldovei ar putea fi redus dacă nu vor continua reformele asociate cu programul FMI
(Foto: iib.int)

Moody's este o companie de rating, cercetare și analiză de risc. Compania este una din trei cele mai importante agenții de rating din lume, alături de Standard & Poor's (S&P) și Fitch Ratings.

Ratingul guvernului Moldovei ar putea fi redus dacă autoritățile nu vor continua reformele asociate cu programul Fondului Monetar Internațional. Aceasta va fi negativ, dacă va eșua efortul de consolidare fiscală pe termen mediu, mai transmite Moody's.

Pub

"Perspectivele moderate și volatile de creștere a Moldovei sunt legate de vulnerabilitatea sectorului agricol la șocuri meteorologice și dependența exporturilor și economiei pe remitențele străine", a declarat Daniela Re Fraschini, vicepreședintele adjunct al Moody's.

Moody's se așteaptă ca economia Republicii Moldova să crească cu 3.5% în 2018, la fel ca anul atrecut. Pe termen mediu, agenția de rating prezice o rată de creștere de 4%.

Deficitul bugetar total este estimat la 2.9% din Produsul Intern Brut, pentru 2018.

În octombrie 2017, în cadrul unei emisiuni, Andrian Candru spunea că Moody's "a schimbat rata de risc a țării de la negativ la rată de stabilitate. Ceea ce înseamnă că un investitor, care se gândește dacă să vină sau să nu vină în Republica Moldova, ia în considerare și aceste rate".

Republica Moldova rămâne deocamdată la ratingul B3 stabil, rating care potrivit analistului Moody's, Eugeniu Croitor, nu s-a schimbat din anul 2010.

Pe 13 ianuarie 2017, agenția de evaluare financiară Moody's a schimbat perspectiva ratingului B3 de țară al Republicii Moldova de la negativă la stabilă.

"Ratingul e un mijloc pentru investitori de a determina în ce țară sunt ei dispuși să investească în dependență de riscul pe care sunt gata să și-l asume. Dar aici nu e vorba despre investitori care pot crea locuri de muncă prin investiții străine directe, ci e vorba despre investitori financiari, deci cei care ar împrumuta bani statului prin cumpărarea obligațiunilor de stat. Și așa cum Moldova nu este pregătită încă să acceseze piața internațională de capital, respectiv nici investitori nu sunt, cu excepția celor interni, adică băncile locale cărora nu le pasă de rating", explicase anterior Eugeniu Croitor pentru UNIMEDIA.

Ratingul actual al Republicii Moldova ar fi la nivelul celui din Ghana sau Congo, iar cel mai mare rating pe care l-a avut țara noastră a fost în 1997 (Ba2), "însă, să ajungi la Ba2 ar fi o utopie pentru Moldova", a declarat și analistul financiar Dumitru Vicol.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub