Monumentul de arhitectură de însemnătate naţională „Conacul Inglezi” din centrul Chişinăului a ajuns, oficial, în gestiunea fiicelor democratului Diacov

În 2013, înstrăinarea clădirilor, care se aflau în gestiunea Teatrului Republican „Luceafărul”, a fost urmată de deschiderea unui dosar penal pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu, în care Boris Focşa, fostul ministru al Culturii, coleg de partid cu Dumitru Diacov, avea calitatea de bănuit. Dosarul, însă, a fost clasat în 2015, departe de ochii opiniei publice, pe motiv сă „fapta nu întruneşte elementele infracţiunii”.

Monumentul de arhitectură de însemnătate naţională „Conacul Inglezi” din centrul Chişinăului a ajuns, oficial, în gestiunea fiicelor democratului Diacov
(Foto: ZdG)

Potrivit Ziarului de Gardă, Dumitru Diacov neagă faptul că ar avea vreo legătură cu însuşirea de către familia sa a proprietăţii statului şi clasarea dosarului colegului său de partid. În cei 24 de ani de politică la nivel înalt, averea familiei deputatului democrat a crescut constant. Soţii Diacov deţin o casă în Chişinău, conduc două maşini de lux şi păstrează în conturi bancare aproape jumătate de milion de lei, potrivit ultimei declaraţii de avere şi interese personale. Şi fiicele lor, Natalia şi Olesea, deţin afaceri şi proprietăţi de milioane.

Astăzi, din cele 5 construcţii care se aflau pe str. Eminescu 52, a rămas doar una, clădirea monumentului „Inglezi”, celelalte, privatizate anterior de firmele apropiaţilor familiei Diacov, au fost demolate. Clădirea monumentului propriu-zis aparţine statului şi este dată în gestiune economică Teatrului „Luceafărul”, care, în 2010, a semnat un contract de uzufruct cu „Alicecom” SRL, pe o perioadă de 29 de ani. Fondată în 2001, „Alicecom” îi avea iniţial ca fondatori pe un oarecare Gheorghe Ciobanu (85%) şi pe Natalia Stati (15%). În decembrie 2016, Natalia Stati a devenit asociată unică şi administratoare a companiei, în locul lui Ciobanu. Totodată, adresa juridică a firmei s-a schimbat dintr-un apartament de pe str. Florilor, într-un apartament de pe str. Bogdan-Voievod, care aparţine, conform actelor cadastrale, unuia dintre fiii Nataliei Stati. Pe parcursul anului 2017, clădirea a fost restaurată, aceasta fiind una dintre obligaţiile pe care şi le-a asumat firma Nataliei Stati odată cu încheierea contractului de uzufruct.

Pub

Natalia Stati deţine o afacere şi în imobilul vecin conacului „Inglezi”, pe Eminescu 50. Şi această clădire aparţine statului, iar în mai 2010 a fost dată în gestiune economică Teatrului „Luceafărul”, aflat în subordinea Ministerului Culturii. Peste câteva zile, pe 2 iunie 2010, a fost semnat un contract de locaţiune prin care Teatrul „Luceafărul” dădea în arendă firmei „DND-Atlantic”, fondată şi administrată de Natalia Stati, o încăpere de 400 m.p. Câteva luni mai târziu, pe 1 noiembrie 2010, „DND-Atlantic” a mai închiriat un spaţiu, de 166 m.p. În prezent, în acest edificiu, Natalia deţine restaurantul cu specific italian „Chianti”, anterior aici funcţionând restaurantul Cafe-Cafe, deţinut şi administrat tot de fiicele lui Dumitru Diacov.

Şi fostul sediu al PDM aparţine uneia dintre fiicele deputatului Diacov. Potrivit actelor cadastrale, terenul de 11 ari şi imobilul de 474 m.p. din str. Tighina 32, din centrul Chişinăului, sunt proprietatea Olesei Diacov din iunie 2011, atunci când i-au fost donate de tatăl său. Dumitru Diacov şi soţia sa, Tatiana, deţineau bunul imobil din str. Tighina din iulie 2005. Potrivit ultimei estimări, din iunie 2009, valoarea cadastrală a terenului de 11 ari este de 4,8 milioane de lei, valoarea clădirii nefiind indicată.

Articolul integral citiți aici.

 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub