Moldoveancă din diaspora: Psihologic, sunt cei mai grei 18 ani de când sunt în Italia

Xenia Lozinschi are 63 de ani și este originară din satul Frumoasa, raionul Călărași. A pornit pe drumul străinătății în 1999, lăsând acasă trei copiii. Drumul a fost cutremurător, chinuitor și greu. Muncește de 18 ani în Italia și spune că psihologic aceștia sunt cei mai grei ani pe care i-a trăit vreodată. Vrea să revină acasă, dar pensia de o mie de lei nu îi poate asigura un trai decent. Și iată așa Xenia Lozinschi este răstignită între două realități, între două spații care dor cumplit, scrie pe blogul ei jurnalista Elena Robu.

Moldoveancă din diaspora: Psihologic, sunt cei mai grei 18 ani de când sunt în Italia
Xenia Lozinschi (elenarobu.md)

”Am plecat din Moldova la sfârșitul lunii decembrie a anului 1999. Aveam trei copii, iar salariul îl aveam cu întârziere de câteva luni. Nu ne ajungea nici pentru alimentație, nici pentru a achita plățile de consum electric și apă, căci căldură în apartament nu mai aveam de doi ani. Am împrumutat 1000 de dolari de la o cunoscută și am pornit la drum cu o viză de turist pentru Olanda. Am mers cu alte trei femei, eu a patra, iar cu șoferul se făceau cinci pasageri, într-un Jiguli 09 (dacă mai tineți minte cât de mici erau ….astăzi nici nu-mi imaginez cum am putut să încăpem cu toții în el!)”, mărturisește femeia.

Xenia Lozinschi spune că cel mai mare vis al ei este să vadă Basarabia unită cu România.

Pub

”Cel mai mare vis (sper să nu mor până atunci) … poate nu atât pentru mine, cât pentru copiii și nepoții mei, este să-mi văd Basarabia unită cu România, să fim parte din Europa cât mai curând posibil, ca odată și pentru totdeauna să ștergem din memoria noastră paranteza nefericită a socialismului-comunist totalitar care a distrus istoria, patrimoniul cultural și spiritual al neamului nostru”, povestește basarabeanca.

Întreaga poveste a Xeniei Lozinschi, drumul pe care l-a parcurs în toți acești ani fiind în Italia, o puteți citi pe blogul elenarobu.md.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub