Moldova nu riscă să piardă regimul fără vize cu UE: Ministerul de Externe vine cu precizări despre raportul Comisiei Europene

Comisia Europeană nu are intenția de a suspenda regimul fără vize a Republicii Moldova, cu referire la declarațiile lui Dimitris Avramopoulous, Comisarul European pentru migrație, afaceri interne și cetățenie. Solicitat de UNIMEDIA, ministerul a venit cu o reacție mai detaliată privind primul raport publicat de Comisiea Europeană despre regimul liberalizat de vize din Republica Moldova.

Moldova nu riscă să piardă regimul fără vize cu UE: Ministerul de Externe vine cu precizări despre raportul Comisiei Europene
(Foto: UNIMEDIA)

"Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene constată că Republica Moldova, în continuare, îndeplinește criteriile, care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană, și reiterează disponibilitatea autorităților naționale să continue cooperarea cu Comisia Europeană în vederea punerii în aplicare a recomandărilor înaintate.

Prezentând raportul, Dimitris Avramopoulous, Comisarul European pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, a subliniat angajamentul Comisiei Europene pentru garantarea regimurilor fără vize țărilor Balcanilor de Vest și Parteneriatului Estic, dar și responsabilitățile atât ale cetățenilor, cât și ale autorităților relevante ale țărilor respective în acest sens. Înaltul oficial a recunoscut eforturile țărilor Balcanilor de Vest și Parteneriatului Estic depuse pentru asigurarea caracterului durabil al progreselor realizate și pentru ca reformele să continue să aducă rezultate concrete, dar totodată a menționat că UE așteaptă consolidarea eforturilor țărilor date, în special în domeniul migrației ilicite, combaterii crimei organizate și corupției.       

Merită de subliniat faptul că marea majoritate a recomandărilor formulate deja se regăsesc în Agenda de Asociere RM – UE pentru anii 2017 – 2019, care a fost aprobată pe data de 4 august 2017, i.e. înainte de publicarea raportului. Cele mai recente evoluții pe palierul implementării recomandărilor respective le constituie extinderea la 7 decembrie 2017 a mandatului Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale asupra mai multor infracțiuni de crimă organizată, adoptarea pe data de 22 decembrie 2017 a noii Legi cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului armonizată la a 4-a Directivă a UE din domeniu, precum și numirea în luna decembrie 2017 a președintelui și vicepreședintelui Autorității Naționale de Integritate.  

De asemenea, referindu-se la statistica privind numărul de cazuri de refuz de intrare și ședere ilegală în UE a cetățenilor moldoveni, este important de reținut că, creșterea semnificativă a numărului respectiv în anul 2016 în comparație cu anul 2015 este direct proporțională creșterii numărului total de călătorii ale cetățenilor RM în Spațiul Schengen în aceeași perioadă. Totodată, în termeni procentuali, situația a rămas foarte stabilă, limitându-se la aproximativ 0,3% de cazuri de refuz de intrare și 0,5% de cazuri de ședere ilegală din numărul total de călătorii în Spațiul Schengen. Menționăm faptul că în anul 2017, conform raportului Comisiei Europene, atât numărul cazurilor de ședere ilegală, cât și numărul solicitărilor de azil au fost în scădere", se scrie în comunicatul ministerului

Pub

Amintim că, potrivit sintezei raportului, publicată de site-ul Open Media Hub, dintre cele trei țări din Vecinătatea Estică, care beneficiază de regim liberalizat de vize în zona Schengen, situația în Republica Moldova, precum și cea din Ucraina, este cea mai îngrijorătoare, manifestând un declin vizibil în cele mai importante domenii.

Amânări serioase și intervenții politice se constată în domenii ca anticorupția și prevenirea spălării banilor, măsuri cerute de mecanismul de liberalizare a vizelor. Comisia Europeană cheamă Republica Moldova spre "acțiuni imediate".

Primul raport anual al Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize a fost publicat pe data de 20 decembrie 2017. 

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub