Mold-street: Volumul transferurilor bancare din străinătate spre Republica Moldova, cel mai mare din ultimii trei ani

În anul 2017, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1,2 miliarde de dolari, cu 11.2% mai mult decât în anul 2016, scrie mold-street, cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Mold-street: Volumul transferurilor bancare din străinătate spre Republica Moldova, cel mai mare din ultimii trei ani
(Foto: globalexchange.co.uk)

Deși este cel mai mare nivel al remitențelor din ultimii trei ani, acesta rămâne cu circa o treime mai mic decât se înregistra în anii 2013-2014, înainte de frauda bancară și criza din anul 2015.

Valoarea transferurilor depășește de 5-6 ori valoarea investițiilor străine, de 2-4 ori valoarea asistenței externe etc., scrie mold-street.com.

Pub

În același timp experții prognozează deja de câțiva ani că volumul transferurilor se va diminua, ca urmare intensificării tendinței de plecare peste hotare pentru totodeauna a mai multor familii din Moldova. 

În distribuția pe state a provenienței transferurilor în favoarea persoanelor fizice, Rusia continuă să fie partenerul principal al Republicii Moldova, deținând ponderea de circa o treime din total, urmată de Israel cu 16-17%, Italia - 11-12%, SUA - 7-8% şi Germania şi Marea Britanie cu câte circa 5%.

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de circa 50%, urmate de transferurile în euro – 41-41% şi cele în ruble rusești – aproximativ 8%.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub