Mold-street: Un milionar arab, interesat de investiţii în stadioane în Moldova

Președintele Igor Dodon anunţă că omul de afaceri Rashid S. Al-Rashid (din Arabia Saudită), este gata să investească bani în construcția unui complex sportiv multifuncțional în Republica Moldova, scrie mold-street.com.

Mold-street: Un milionar arab, interesat de investiţii în stadioane în Moldova
(Foto: mold-street.com)

Potrivit lui Dodon, în cadrul unei întrevederi cu afaceristul saudit, acesta a manifestat un interes major pentru Republica Moldova, în special, pentru edificarea unor spitale, blocuri locative, magazine, hoteluri, etc.

Complex sportiv multifuncţional

Pub

”Am discutat despre construcția unui complex sportiv multifuncțional în Republica Moldova. În următoarele luni ne propunem să selectăm terenul, să finalizam elaborarea documentelor de proiectare, pentru a începe în termen optim construcția acestuia. Mi-am exprimat încrederea că proiectul respectiv va fi lansat curînd sub patronatul Președintelui Republicii Moldova”, a declarat şeful statului.

La invitația Președintelui Igor Dodon, Rashid S. Al-Rashid va vizita Republica Moldova în următoarele luni. Rashid S. Al-Rashid din Arabia Saudită. 

Potrivit lui Dodon Rashid S. Al-Rashid este membru al Comitetului Institutului Urban, consilier în Comitetul Arabiei Saudite pentru dezvoltarea țării și cel mai mare investitor în domeniul construcției parcurilor și zonelor de agrement din Dubai, scrie mold-street.com.

De notat că Rashid S. Al-Rashid este inginer şi deţine împreună cu feciorii grupul Rashid Saad Al Rashid & Sons Co (RSR) Ltd din Arabia Saudită.

Demolat în anul 2007 de către fostul premier Vasile Tarlev, Stadionul Republican rămâne și astăzi în paragină, ca o pată neagră pe obrazul Capitalei. Autoritățile nu au bani nici măcar pentru proiectarea viitoarei arene.

Ambasadă sau piață

Reamintim că în anii precedenți au mai fost propuneri pentru a construi un stadion național în alte sectoare ale capitalei, pe alte terenuri, dar ideea a rămas nerealizată. Din start, autoritățile au promis să ridice din temelii un nou complex polivalent. Ulterior, Federația de Fotbal a cerut să fie construit un stadion doar pentru sportul rege. Între timp, au apărut zvonuri că aici va fi înălțat un cartier locativ sau o nouă Ambasadă a Statelor Unite.

În 2013, fostul Ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc a propus ca pe cele cinci hectare de pământ să fie amenajată o piață agricolă cu 2.500 de locuri de comerț. Această piața ar fi urmat să funcționeze până când se vor găsi bani pentru construcția stadionului.

În același timp specialiștii cred că terenul din centrul Capitalei este prea mic pentru un stadion de nivel internațional și de patru ani examinează alte câteva posibile locații, scrie mold-street.com.

În 2014 Ministerul Tineretului și Sportului anunța că intenționează să inițieze un parteneriat public-privat pentru construcția unui stadion național la ieșirea din oraș, spre Nord, adică pe Calea Orheiului, unde este o suprafață de circa 365 ha nevalorificată.

Experții spun că un stadion necesită o investiție majoră, care nu se răscumpără nici în zece ani, mai ales că nu avem echipe puternice de fotbal care să umple tribunele cu spectatori.

Cum ți s-a părut articolul?
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Pub